Naturalis toont verleden en heden van de natuur

Naturalis is weer open, het was een jaartje gesloten. Waarom is Naturalis zo bijzonder? “Omdat het de Nederlandse natuur toont en bestudeert”, zegt Caroline Breunisse, hoofd tentoonstellingen. Zij leidt haar gasten langs het museum icoon Tyrannosaurus Rex de T.rex (Trix voor intimi), de bezoeker kan oog in oog staan met homo sapiens onze verre voorouders en zij verklapte hoe je de toegangsdeur naar de geheime zaal voor voorplantingsobjecten opent. “Nee, alle 42 miljoen objecten bekijken, dat halen we niet in dit uurtje”.

De aanbouw en renovatie van Naturalis kostte 70 miljoen euro en was hard nodig, vanwege het steeds maar toenemend bezoekersaantal plus de samenvoeging met andere instituten. Naturalis bestaat uit ‘t museum, kennis te delen. De collectietoren met exemplaren van zoogdieren, reptielen, vissen, vogels etc.. En het laboratorium voor onderzoek studie en onderwijs. Het gebouw aan de rand van Leiden  is een ‘eyecatcher’ en opgetrokken uit rood natuursteen, binnen magnifieke panelen met natuurverhalen.  Naturalis is een van de grootste musea op haar gebied van de wereld.

Op de gegane grond is Naturalis vrij toegankelijk daar bevindt zich onder andere het Dino laboratorium. Vanuit de hal zijn 9 zalen, zeven zijn er open, te bereiken. Het ontstaan van het heelal, aarde, ijstijd, leven en voorplanting zijn de thema’s.  En daar is dan T.rex,  Trix is weer terug in Leiden na een zegetocht over de wereld. Dit  grootste vleesetend monster werd opgegraven in Montana (VS). Daar lag ze al miljoen jaren goed geconserveerd uit te rusten. Haar rechter dijbeen doet wat vreemd aan. “Onvindbaar”, zegt Breunisse. “Deze komt uit onze 3D-printer. Voor de vormechtheid sta ik in want we hebben gewoon het linker dijbeen in spiegelbeeld gedrukt”.

De Nederlandse antropoloog Dubois vond in 1949 op Java een schedel waarvan het veronderstelde dat deze toebehoorde aan de homo sapiens, onze aller oudste voorouder. Deze homo sapiens heeft zijn veel sterkere (bijna) menselijke concurrent de Neanderthaler verdrongen. Waarom? “In grotten vond men tekeningen gemaakt door de homo sapiens van een rechtopstaande leeuw, het beeldmerk van een bekend Frans automerk. De homo sapiens had in zijn schedel meer plaats voor hersenen en kon abstract denken. Hij tekende iets wat in de natuur niet bestond. De homo sapiens waar wij van afstammen was slimmer dan de veel grotere en krachtige Neanderthaler. Toch moest hij het Die moest die het afleggen tegen de snuggerder sapiens.

We komen in de zaal over leven en voortplanting met de daarvoor benodigde attributen. Maar dat gaat zo maar niet, de vagina van een schaap of de penis van een walvis te kunnen aanschouwen, dan moet je wel de geheime toegang tot het zaaltje vinden.  We gaan een ongemarkeerd alkoof binnen en halen de wandlamp armatuur naar beneden. De achterwand schuift. Nu weet je alles over voortplanten zelfs van libellen

Naturalis is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur Toegangsprijzen volwassenen € 12,00. Kinderen 0 t/m 3 : € 0,00. van 4 t/m 17 €  9,00. Parkeren € 7,50. De fiets is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *