Roeivereniging Njord gaat voor groen

Op het platte dak van het clubhuis van de Koninklijke Studenten Roei Vereniging ‘Njord’ liggen 45 zonnepanelen. Dat is goed voor 1/3 van ons energiegebruik, zegt Reinier Schouten (22) ‘commissaris van het buffet’ van Njord. Gebruiken jullie dan zoveel energie? Schouten: “Er wordt hier best veel gedoucht”. “We zijn elke dag open van 06.00 tot 22.00 uur, onze ruim 150 actieve leden komen wel eens eten er drinken, maar douchen doen ze allemaal na ’t sporten.

Reinier Schouten is de horecaman van Njord en de drijvende kracht achter het duurzaamheidsproject van zonnepanelen. Vorige week kwam wethouder Paul Dirkse het milieufeestje opluisteren. Schouten, student internationaal recht,  was het afgelopen jaar vrijgesteld van studie om met collega’s  de studenten roeivereniging te runnen en dit duurzaamheidsproject was een van hun doelen. “Het was een investering van € 17.000 en de Rabobank heeft ook financieel een handje toegestoken”, vertelt hij “en de investering wordt terugverdiend”. Njord, de naam is ontleend aan de Noorse god van het water heeft een roemruchte traditie. Gesticht in 1874 bracht het veel kampioenen voort. Velen blijven, ook na hun studententijd, lid van de club en het ledental bedraagt ca. 900.

Schouten: “Elk jaar als studenten ‘aankomen’ in Leiden nodigen zij de nieuwkomers uit voor een roeitest. Er bestaat nauwelijks  een sport waar je op 18 jarige leeftijd mee begint en luttele jaren later hiervoor aan de Olympische spelen deelneemt”, vertelt Schouten. “Maar roeien, wel”. Hoe dat kan?  “De toevallige lichamelijke omstandigheid dat je hart en bloedcirculatie systeem héél veel zuurstof kan opnemen, plus goed ontwikkelde beenspieren. Dat zijn de basis ingrediënten aanwezig voor een toproeier. Die roei techniek en discipline, dát is zo aan te leren”.

Had  deze flinke duurzaamheidsuitgave voor zonnepanelen van de club de instemming van de leden? “Absoluut”, antwoordt Schouten. Na die warmterecords van de afgelopen jaren zijn studenten zich steeds meer bewust van onze ecologische voetafdruk op de wereld. En wat doen zij er dan zelf aan, anders dan voorheen? Schouten: “Het licht uit doen als je een ruimte verlaat, bij feesten uit hardplastic bekers drinken en wij  watersporters op de Rijn zien wat een ‘plastic  soep’ naar de zee stroomt”. “En veel studenten stemmen op GroenLinks”, voegt hij losjes toe aan zijn laatste zin. Zijn jonger meer milieubewuster dan ouderen? Schouten: ”Als wij mensen horen praten over duurzaamheid en behoud van de aarde voor hun kinderen en kleinkinderen, dan denken wij studenten: “hé, dat zijn wij”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *