Komt er een parkeergarage of een fietsenstalling onder De Geus?

De Geus  een 70 meter hoog appartementencomplex met 100 (huur) woningen wordt gebouwd tegenover Leiden C.S. waar nu Jumbo staat. Die zelfde Jumbo, maar kleiner en sjijker, keert terug in de sokkel van het gebouw plus een mega bioscoop. ‘Komt er een parkeergarage of een fietsenstalling onder het gebouw?’ “Een fietsenstalling”, zegt Alex Friso, gemeenteraadslid van GroenLinks resoluut, “een (auto)parkeergarage aan een OV knooppunt is toch niet meer van deze tijd”.

Daar denkt Maarten de Crom (VVD) heel anders over: “Een fietsenstaling, dat is een product van links wensdenken”.  De Crom hekelt het idee dat bioscoopbezoekers en flatbewoners hun auto niet mee kunnen nemen het gebouw in. Hij bespot het gemeentebestuur dat eerder haar twijfels uitsprak of de geplande parkeergarage wel ruim genoeg was.

Twee opties

“Wij houden nog beide opties open,” zegt de gemeentevertegenwoordiger op de inloopbijeenkomst die woensdagavond gehouden werd. De informatieavond werd door ca. 70 belangstellenden bezocht. Als onze gemeenteman de kans krijgt, vraagt hij langs zijn neus weg de bezoekers’ hun voorkeursbestemming voor de kelder onder het gebouw. Bioscoopbaas Govert de Kok houdt zich diplomatiek ook op de vlakte, zijn voorkeur gaat uit naar een faciliteit die het beste aansluit bij de wens van zijn klanten. “Er komen 1250 zitplaatsen verdeeld over de acht zalen. De grootste zaal heeft 400 stoelen. Zeer geschikt voor symposia, prijst hij zijn waren aan.

“Nóg een parkeergarage, dat is echt niet nodig”, herneemt Friso het woord. “Er zijn toch genoeg parkeerplekken in de buurt”. “De parkeergarage  bij Molen De Valk en de (tijdelijke) Morspoortparkeergarage. Aan stallingsruimte voor fietsen, is daarentegen gebrek”. En hij vervolgt: “De fietsenstalling plaatsen onder De Geus kunnen misschien wel dubbel benut worden. De Leidse forensfietsers die s ’avonds een plek vrijmaken, kunnen gebruikt worden voor bioscoopgangers”.

“Bent u wat wijzer geworden van onze inloopavond, vraagt een vriendelijke dame bij de uitgang. Maar de aangesproken bezoeker weet nog niet precies het antwoord op de vraag waar hij eigenlijk voor kwam: Parkeergarage of fietsenstalling? De pientere dame: “Het vorige stadsbestuur, dat waren zij die de plannen voor De Geus maakten, bestond uit D66, PvdA en VVD. Die laatste partij noemen ze wel de auto, voegt zij er zachtjes aan toe. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, was GroenLinks de grote stembuswinnaar en vervolgens werd er een ander B&W college. Gevormd, bestaande uit D66, PvdA en GroenLinks”. “Die laatste partij noemen die wel partij van de fiets”, fluistert ze. De bezoeker keert tevreden huiswaarts, hij heeft geen vragen meer. De bouw van De Geus start in 2020 en moet in 2023 klaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *