Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie heeft het mooiste stadhuis?

“De jaarlijkse exploitatiekosten van het stadhuis en het stadskantoor in LEVEL blijven gelijk. Het stadsbestuur geeft geen cent meer uit dan de  € 6,2 miljoen per jaar die het nu kost”. Met deze plechtige belofte trok B.&W. de gemeenteraad indertijd over de streep. Wethouder Marleen Damen (PvdA) heeft nu een tegenslag te verwerken. De aanbesteding van de verbouw en renovatie van het stadhuis wordt € 1,8 miljoen duurder en de pot onvoorzien moet met 0,5 miljoen worden aangevuld. Damen: “De bouwkosten zijn gestegen”, .

De college dragende partijen (D66,GroenLinks en PvdA) horen de mededeling lijdzaam aan. Bouwen wordt duurder dat weet iedereen. Okay dan maar, als de afspraak over jaarlijkse exploitatielasten maar niet geschonden wordt. Kan het bouwbestek niet aangepast worden om binnen de begroting te blijven, zoals VVD, CDA, CU in de commissievergadering suggereerden? “Zoals u allemaal wel weet, levert verandering van een reeds vastgesteld bouwbestek altijd extra kosten op”, zegt Damen.

Elke zittingsperiode wisselt bijna de helft van de raad van samenstelling. Het collectief geheugen is slecht ontwikkeld. De steeds maar oplopende kosten van de renovatie en verbouwing van de Lakenhal is al weer gewist. “En alles kan uit het uit het reservepotje van dit project, hoor”, voegt Damen er geruststellend aan toe.

Op deze laatste woorden slaat Dorien Verbree, fractievoorzitter van de VVD, aan: “De overspannen bouwmarkt is echt niet de enige reden van uit de hand gelopen kosten”, meent zij. “Eind 2018 kreeg het stadsbestuur een budget voor de verbouwing. Ook toen al was de bouwmarkt overspannen en werd daarin rekening gehouden met hogere bouwkosten. Er werd daarvoor een spaarpot ‘onvoorzien’ voor apart gezet”. En Verbree vervolgt: “In april 2019 werd op slinkse wijze deze pot leeggehaald. B.&W. wilde dat het stadhuis een inspirerend voorbeeld van een duurzaam monument zou worden en nam € 350.000 uit de reserve pot. Met een onopvallend briefje werd aan de raad gemeld de pot voor ‘onvoorziene kosten’ gebruikt werd om aan extra duurzaamheidswensen tegemoet te komen”. “Kritiek van de VVD, dat de pot ‘onvoorzien’ hier voor niet bedoeld was”, wuifde het college weg.

“We zijn nu 5 maanden  verder en de Leidenaar mag de extra kosten van €1.8 miljoen euro ophoesten”, zegt de liberale voorvrouw. “En de verbouwing van het Stadhuis is nog niet eens gestart”. “En mag ik nog even mijn hart luchten in jullie krant”, vraagt zij. “De VVD was sowieso al geen fan van de verbouwing, met daarin doorgeslagen romantische ideeën met een foyer voor participatiegesprekken en een groene tuin in het midden. Sober en efficiënt moest het toch worden, de dienstverlening aan de burger heeft toch prioriteit. Behoud van het prachtige monumentale  pand en kostenbeheersing was óns liever geweest”. Verbree: “Wat de VVD betreft, college, ga terug naar de tekentafel”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *