3 October trui dragers

Joke van der Poel, geheel links op de foto, heeft een hobby die flink uit de hand liep. Van der Poel: “Het begon 7 jaar geleden met één trui en nu denk ik dat ik er minstens 50 heb gemaakt, maar ik ben een beetje de tel kwijt. Volgens brei kenners zijn het echte kunststukjes en is het best moeilijk met de doorlopende patronen te breien. Alle truien verschillen in 3 October teksten, niet een de zelfde. Echte Leidse begrippen die bij iedereen beelden oproepen zoals: Taptoe, Reveille, Koraal, Optocht, Haring en Wittebrood gevarieerd per trui. Het motregent een beetje vandaar de paraplu’s en de hoedjes.

Steeds komt er weer een trui met inhoud aanlopen die ook op de foto moet. De fotograaf knipt gedienstig  na iedere nieuwkomer. Joke van der Poel, gaat bedenkelijk kijken, de tijd dringt, we hebben nog meer te doen. Ze heeft een mascotte op de arm, ook in 3 Ocober trui. Schuin achter haar wethouder Fleur Spijker, er is wat wind, want haar lange haren waaien op. “Jij, ook Emiel”, roept iemand en de ‘Leidse Glibber’ laat even zijn werk als fotograaf voor wat het is en komt er tussen staan. Onder zijn jack draagt hij waarschijnlijk wel een 3 October trui, dat is te zien aan de kraag.  Naast hem een dame die graag haar naam, Bettina, op de trui vermeld wil zien. Alles kan bij Joke van der Poel.

“In september begint het te kribbelen en komen er aanvragen”, zegt ze. De burgemeester van Leiden én Oegstgeest hebben een trui en ook meneer Stolker van de universiteit draag ‘m, maar die staan niet op de foto, hoor” De foto werd gemaakt bij de Hooglandse Kerk voor de repetitie van de Koraalzang met bekende en onbekende Leidenaren die zich opmaken voor het feest der feesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *