Senioren zijn erg leergierig

Ongeveer 70% van alle Nederlandse 65 plussers doet zijn bankzaken per internet. Er zijn dus ca. 4.000 Leidenaren van 65 en ouder die op papier bankieren. Frits Dankelman, oud medewerker van de ANBN AMRO, gaf maandagmiddag tekst en uitleg over financiële zaken bij de Stichting 55 plus in Leiden. Dankelman: “Uit onderzoek blijkt dat 87% van de senioren zich zelf niet te oud vindt om nieuwe technologieën te leren”.

“Wie weet wat ‘Tikkie’ is?”. Vier van de 30 senioren steken hun vinger op. “Als je met een stel in een restaurant eet en een betaalt de rekening, kan ieder hem zijn aandeel betalen met z’n telefoon. “Maar beter niet doen in een openbare ruimte”, waarschuwt de bankman, “op een openbaar net kan een of andere onverlaat met een laptop je branchegegevens hengelen”.

“Mensen zijn erg nonchalant bij pinbetalingen, houd altijd je hand boven het toetsenbord van het betaalapparaat”, aldus Dankelman. Criminelen kunnen met een cameraatjes meekijken en als even later bij  je pinpas of creditkaart gerold wordt, ben je binnen enkel minuten  duizenden euro’s  armer. Het maximum bedrag per dag voor je pinpas kun je eenvoudig instellen. “Als je nooit meer dan 500 euro per dag nodig hebt, stel het bedrag daarop in”, adviseert Dankelman. Voor die ene keer dat je een TV koopt, kun je het dagbesteding bedrag ’t beste snel even veranderen.”

En dan die foute mailtjes die je willen verleiden (snel) te betalen. “Er rouleert op het ogenblik een fake mailtje van het Justitieel Incassobureau, die je  aanmaant de openstaande boete snel te betalen”. “Afgezien dat dergelijke instanties nooit e-mailtjes sturen”, zegt Dankelman, “kijk bij al dit soort bedenkelijke berichten naar de afzender in de adresbalk. Kijk naar de afzender bovenin, is het de officiële instantie?”

Soms bekruipt je het ‘niet pluis’ gevoel als je ziet hoe met het geld van ouderen door anderen, bijvoorbeeld kinderen, huishoudelijke hulp etc. , wordt omgegaan. Meld ‘t aan telefoonnummer 0800 2000 . Zij doen discreet onderzoek, zonder uw naam te noemen. Een tip voor deze senioren: Open een aparte bankrekening voor de dagelijkse boodschappen die door anderen gedaan wordt en wel los van je spaarrekening.

Veel ouderen schenken aan goede doelen. Jaarlijks € 100 aan een stichting die onderzoek financiert naar akelige ziektes bij voorbeeld. Dankelman: “Door via lijfrente te  schenken, als je over een deel van je inkomen 50% belasting betaalt, kun je deze jaarlijkse donatie verdubbelen. Middels schenkingen aan (klein) kinderen kunnen senioren hun inkomen soms aanzienlijk verlagen en in mogelijk aanmerking komen voor bij zorgtoeslag.

Het opstellen van een testament hoeft niet zoveel te kosten, je kunt veel zelf werk doen met hulp van de site: notaris.nl . Ook het levenstestament waarmee je volmacht verleent om je zaken in het financieel verkeer over te nemen, is actueel vanwege het toenemend aantal dementerenden. De ABN AMRO en de RABO bank hebben senioren coaches in dienst , consulenten die ouderen  thuis bezoeken voor advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *