Wethouder slaat voor het laatst eerste paal

Vrijdag sloeg wethouder Martine Leewis symbolisch de eerste paal van de Helarbrug, de verbinding tussen het Ankerpark en de Meelfabriek. De bouwers hebben deze tongbrekende brugnaam (potjes latijn) die iets met gezondheid te maken schijnt te hebben, al vernoemd naar ‘Brug bij de Meelfabriek’. Het is één van de vijf bruggen die de parken op de oude stadswallen rond de stad gaat verbinden. Zomer 2020 vrij baan voor wandelaars en hardlopers. Maar pas op de bollen, er zijn net 1.000 geplant.

Rob Jansen, van de firma Dura Vermeer, heeft met alle bouwwerkzaamheden rond de stad maar even gewacht tot dit najaar om (verkeers) hinder zo veel mogelijk te beperken.  “Er varen nu minder rondvaartboten en het oever terrassen weer is toch over”, geeft hij als verklaring. Dura Vermeer klaart de Singelpark klus voor € 4 miljoen. Geen vuiltje aan de lucht volgens de aannemer. Het burgerinitiatief idee ‘Singelpark’ is afkomstig van de denktank Lab 91. Er zijn veel Leidenaren bij de ontwikkeling betrokken die zich verenigd hebben in de verenging ‘Vrienden van het Singelpark’ . Met fondswerving wordt voor verdere aankleding gezorgd. Zaterdag werd het eerste calisthenicspark van de stad geopend. Het zijn een verzameling klim- en hangtoestellen in het Huigpark die de lichamelijke conditie moet opvijzelen. Het rondje Singelpark joggen van 6,5 km. en hier onderbreken voor wat krachtoefeningen is het achterliggende idee.

De Helarbrug, je weet wel die brug bij de Meelfabriek, is de kleinste van alle bruggen. Dit hummeltje is slechts twee meter breed en zeven meter lang, V-vormig en deels van roest- en deels van roestvrij staal, aldus Tom Pieters de gemeentelijk projectleider. “De leuningspijlen zijn van Cortensstaal, ja het wordt mooi”.  ‘Hadden wij dit onooglijke slootje verscholen achter de meelfabriek niet gewoon kunnen dempen?’ Mocht niet van het waterschap, legt Pieters uit. “Heeft iets te maken met afwatering, of zo. Het is maar 50 cm diep hier. ‘Was een spannende doorwaadbare plek ook niet wat voor het Singelpark? Nee, dat stuit weer op toegankelijkheid bezwaren, vindt de gemeente. We zijn inderdaad niet bij de meest spectaculaire  Singelpark verbinding. Kan er een bootje onder de brug door? Een kano misschien, maar wel goed achterover liggen, hoor.

Met de klok mee zijn nog de volgende feestelijke oeververbindingen rond de binnenstad te gaan:  Hapynionbrug (Kaarsenmakerbrug);  Aeldisbrug (Groenhazengrachtbrug); Wisenniabrug (Oude Herengrachtbrug); Loviumbrug (Zijlpoortbrug).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *