Waarde gevonden voorwerpen gaat naar goede doelen

In de toekomst verkoopt de gemeente de niet opgehaalde gevonden voorwerpen en schenkt zij de opbrengst aan een goed doel. “Het is bovendien een kwestie van opgeruimd staat netjes”, zegt wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks). Aan welke goede doel de opbrengst gegeven wordt, wil ze nog niet verklappen. Op het Stadsbouwhuis, balie 8, zit de ambtenaar gevonden en verloren voorwerpen. “Doorsnee middagje meneer, vijf bezoekers”, antwoordt zij desgevraagd.

Misschien was u het even kwijt, maar de plaats voor gevonden en verloren voorwerpen in Leiden tot de verhuizing naar LEVEL kunt u afgeven in het Stadsbouwhuis en niet meer het politiebureau. Toen de politie in 2012 gemeentepolitie af was, heeft ze dit klusje overgedragen aan de gemeente. Leidenaren die uit onwetendheid nu nog op de Langegracht bij de politie aanwippen, worden vriendelijk naar de overkant van de straat door verwezen. Maar over een halfjaartje of zo is het een flinke tippel naar het stadskantoor LEVEL op het Stationsplein.

Gevonden en verloren voorwerpen is helemaal ’t ding’ van de gemeente. In het Burgerlijk Wetboek (B.W.) staan er maar liefst 6 artikelen over. Bij de objecten die dame balie 8 in ontvangst neemt, zijn veel sleutelbossen, portemonnees, pasje en ook sieraden. Zij zet de vondst of verliesmelding op de website voor de bezoeker. De eerlijke vinders krijgen een presentje van haar met ‘bedankt en een duim’ erop.  “En dan is het maar afwachten, hé”, zegt ze. Uit het bescheiden formaat van het brandkastje achter haar, valt wel op te maken dat ze de alle voorwerpen daar écht geen jaren bewaart.

Veel Portemonnees zegt u?, “Ja, mét geld”. Leidenaren zijn best eerlijke mensen. In het eerste half jaar van 2019 werden 233 voorwerpen als verloren geregistreerd en 184 als gevonden. In Leiden worden niet-kostbare zaken na 3 maanden vernietigd of naar het Warenhuis gebracht.

thuis bewaren

De burger is verplicht aangifte te doen van een vondst. De eerlijke vinder kan het voorwerp bij de gemeente in bewaring geven, maar ook mee naar huis nemen. Als hij er maar goed op past. Paspoorten, rijbewijzen, identiteitspapieren of militaire artikelen moet de vinder afgeven. En als het vermoeden bestaat dat het gevonden voorwerp iets te maken heeft met een misdrijf, dient het object te allen tijden aan de politie af gegeven te worden.

Als de vinder zich aan deze spelregels houdt en de rechtmatige eigenaar duikt binnen een jaar niet op, dan wordt hij als hij dat te kennen heeft gegeven, eigenaar. Komt de rechtmatige eigenaar zijn eigendom ophalen, dan kan hij dat met een bedankje afdoen. Recht op vindersloon staat niet in het B.W. Als het voorwerp daarentegen meer waard is dan 450 euro, is er geen automatische eigendomsverkrijging. Dat geldt dus niet voor de gemeente die kostbare voorwerpen ten bate van goede doelen kan verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *