Gemeente introduceert met subtiele dwang papier minicontainer.

In 2020 komt er een gemeente ambtenaar bij u langs die een papier minicontainer achter zich aan zeult en opgewekt zegt: “Hier is uw papierbak, mevrouw, zal ik hem in uw voortuintje neerzetten?”. En als u bedenkingen uit: Nee, ik heb weinig plaats of het is goed voor mijn man dat hij een loopje heeft, antwoordt in diplomatie getrainde: “O.K., O.K. Nee, als het u niet bevalt, halen wij hem over een half jaar toch weer op”.

“In je artikeltje in het Leids Nieuwsblad twee weken geleden deed je voorkomen dat Leidenaren volgend jaar de papier mini container niet hóeven aan te nemen, maar dat is onjuist”, zegt de persvoorlichter streng. En als zo iemand een verslaggever een reprimande geeft, moet je natuurlijk even heel goed opletten.  De voorlichter: “We vragen alle inwoners, die al een minicontainer voor papier en/of gft-afval hebben, de minicontainer voor papier aan te nemen en een half jaar te gebruiken”. Verplicht de gemeente haar burgers de papierbak aan te nemen? De voorlichter: “Na zes maanden kunnen inwoners, die geen gebruik van de minicontainer willen blijven maken, die teruggeven. Daartoe moet men na het verstrijken van die periode een formulier op de website invullen en komt de gemeente de minicontainer (gratis) weer ophalen”.

Moet ik dan mijn wekelijks loopje met een stapeltje kranten onder de arm naar de ondergrondse papier container om de hoek gaan missen? De persvoorlichter stelt de verslaggever gerust: “De verzamelcontainers voor papier blijven voorlopig in de wijk staan. Inwoners in de hoogbouw, of zij die geen tuin hebben, krijgen namelijk geen minicontainers. Want ook zij moeten toch hun oude papier gescheiden kunnen aanbieden”. “Natuurlijk kunnen ook de mensen die een minicontainer voor papier naast de deur hebben staan hun papier naar de papierbak om de hoek brengen”. Dan houdt u uw loopje”. “Maar waarom zou u dat nou doen, als deze papier minicontainer toch aan huis wordt opgehaald”.

Zachte dwang loont

Wat kost dat niet allemaal ? “Uit onderzoek bij andere gemeenten blijkt, dat als bewoners de containers zes maanden kunnen proberen en daarna mogen beslissen of ze de minicontainer willen houden, een groot deel van hen de container houdt”. “Ook die mensen die in eerste instantie aangaven geen papiercontainer te wensen”. Hierdoor wordt uiteindelijk beter papier gescheiden opgehaald, aldus de gemeente en illustreert dat met de voorbeelden Woerden, Delft, Alphen ad Rijn, Dordrecht en Gouda.

In Nederland produceren we jaarlijks gemiddeld bijna 500 kilo afval per persoon. In Leiden is dat 376 kg. Ruim de helft wordt gescheiden aangeleverd. Papier en glas ruim 70 procent. Dus 30% van papier en karton niet. De gemeente wil dat percentage opkrikken en acht zachte dwang geoorloofd. Het doel, recyclen wat je kan, heiligt de middelen.

De gemeente start in januari met het verdelen van de minicontainers in de Kloosterhof, een deel van de Stevenshof tussen de Oude Rijn en de Stevenshofdreef. Na vier maanden gaan zij tussentijds evalueren en gebruikt de opgedane ervaringen bij de uitrol over de rest van de stad. Na de zomer van 2020 gaat het verdelen van de minicontainers over de wijken in de stad verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *