Merenwijkers boos op wethouder die hen behandelt als een ondergeschoven kindje

De kersverse wethouder mobiliteit, Ashley North (GroenLinks), heeft het aardig verbruid bij de Merenwijkers. “Met zijn opmerking dat de auto’s nu óm de stad gaan rijden, geeft de hij er blijk van dat de Merenwijk niet tot de stád behoort, zegt Louis Eggen. En hij vervolgt: “De wethouder rechtvaardigt de geld verslindende aanleg van de Ringweg Noord (LRN) om de stad leefbaarder te maken, maar daar zet ik zo mijn vraagtekens bij”. De Leidse binnenstad de lusten en de Merenwijk de lasten?

Eggen is voorzitter van de werkgroep verkeer en mobiliteit van het wijkbestuur en vindt het onbegrijpelijk dat B.&W. voor bewoners van de Hoven langs de Willem de Zwijgerlaan en bewoners van de Merenwijk geen leefbaarheid verbetermaatregelen neemt. Hij wijst op het toenemend verkeer over de Willem de Zwijgerlaan, de verslechterende omstandigheden voor het woon – en leef klimaat en al het groen dat aangetast wordt. De wijkbestuurder ergert zich blauw dat B.&W. meent dat er nu wel genoeg gepraat is over de ringweg plannen. Eggen: “Voor het overleg over de LRN heeft de gemeente gesproken met klankbordgroepen, het gekozen Merenwijkbestuur is toen nimmer voor geraadpleegd”. En de Willem de Zwijgerlaan is wel de hoofdontsluiting van onze Merenwijk, mind you”.

 “Het stadsbestuur meent dat verkeersdoorstroming op de LRN nodig  is voor een verkeersluwe binnenstad”, citeert Eggen het rapport. Maar andere, door de gemeente geconsulteerde deskundigen, relativeren deze stelling. Zij zeggen dat het verkeer op de Hooigracht niet vermindert maar op de Engelendaal  wel. De aanleg van de LRN gaat ten koste van de bereikbaarheid van de Merenwijk. Dat geldt voor zowel voetgangers, fietsers, automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer, concludeert Eggen .

Fietspad open zenuw

De opheffing van het noordelijk fietspad over de Zijlbrug blijft een open zenuw  voor de Merenwijkers. Eggen neemt het woord ‘misleidend’ in de mond bij in de voorstelling van zaken van het college om het zuidelijk fietspad op de goede breedte te brengen, 4 meter voor een twee richting fietspad. “Maar op de brug, het meest cruciale stukje,  blijft het wel 3,5 meter”, werpt Eggen tegen. “Bij de huidige aantallen fietsers over de Zijlbrug en combinatie van categorieën fietsers, speed-pedelec’s, bakfiets, fietsmaatjes en gehandicaptenvoertuigen, is deze breedte van het fietspad volstrekt onvoldoende volgens de landelijke richtlijnen. Een veilige breedte is 5 meter”. Hij bestrijdt dat aanpassing van het zuidelijk fietspad efficiënter is dan het terugbrengen van het noordelijk fietspad voor fietsers en voetgangers. Terugbrengen van het noordelijk fietspad is wel degelijk mogelijk volgens het stadsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *