Rekenfouten en andere tegenvaller in boekhouding van de stad

De gemeente heeft in haar boekhouding bij het hoofdstuk Jeugd  twee keer een bedrag van 1,9 miljoen euro opgevoerd en zich met deze dubbeltelling rijk gerekend.  Oh, en nog wat, de inkomsten van het rijk, vallen ook wat tegen dit jaar, 2,8 miljoen in het sociaal domein. B.&W. komt er mee voor de draad een paar dagen nadat de gemeenteraad over de uitgaven besliste op basis van de verouderde gegevens. “Is de wethouder wel in control”, vraagt CDA fractievoorzitter Joost Bleijie. Het was de meest kritisch opmerking over deze flaters.

“Echt balen”, zegt wethouder sociaal domein Damen en haar collega van financiën, Dirkse onderstreepte haar woorden in lichaamstaal.  Beide tonen verbaal veel spijt, maar schijnen al weten dat de college dragende partijen (D66, GroenLinks en PvdA) deze financiële klap voor de Leidse minima en jeugdzorg zullen afdoen in termen van:  fouten is menselijk en waar gehakt wordt vallen spaanders.

Dat was wel even anders in 2012 toen het lot van de toenmalige wethouder onder andere van financieren, Robert Strijk , aan een zijden draadje hing vanwege een miljoenen vergissing door verwisselen van twee cijfertjes. Hoe kan € 1,9 voorkomend in twee verschillende boekhoudingen nu dubbel geteld worden. 

Verantwoordelijk wethouder

Vroeger was één wethouder uitsluitend belast met financieren Hij of zij zat er bóven op, hield overzicht en hield zijn collega’s in toom. Maar alleen het stadspenningmeesterschap is onaanzienlijk en politiek niet gewaardeerd. Leidse stadsbestuurders doen het er liever gewoon effe bij, de (officieuze) verantwoordelijkheid latend aan de ambtenaren. Voordat bedragen aan de gemeente raad worden voorgelegd, zeggen ze: “Het klopt toch wel, hé anders ga ik voor gaats? Het is druk, extra controle kost tijd dus menskracht. Hoe wordt de dubbeltelling nu opgelost? Uit de concern reserve.

En dan nog het gat van € 2,8 miljoen euro omdat de gemeente op meer inkomsten van het rijk gerekend had. Balen natuurlijk, ook spijt? Nee, niet echt. Veel kan de wethouder financieren niet verweten worden, aldus B.&W. Bij de bevoorschotting van het rijk hanteert  Den Haag criteria, hartstikke ingewikkeld die inkomsten en uitgaven (-/- 1,1 miljoen). Rijks korting op onze hogere WOZ inkomsten (-/- 1 miljoen). Echt niet te voorzien? BTW compensatiefonds (-/-1 miljoen) Ja, dat hadden we kunnen weten! Met een nabetaling van 0,3 miljoen komt het tekort op 2,8 miljoen euro. Er wordt geleend, later teruggestort en een ambtelijke werkroep gaat de financiële ontwikkelingen zo goed mogelijk volgen, stelt B.&W. de bevolking gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *