Het Gerecht wordt groener

Het Gerecht, een eeuwenoud historisch plein in het hart van de stad, is vorige week woensdag nog wat groener geworden. De omwonenden vulden de plantvakken onder de negen aanwezige leilinden met tientallen planten. Na overleg met buurtgenoten maakten de initiatiefnemers, Eduard Groen en Leo van Maris,  een keuze uit planten die het gehele jaar groen blijven. Gewassen met een meerwaarde  voor bijen, vlinders en vogels. “De gemeente Leiden ondersteunde ons idee en wethouder Ashley North  plaatste woensdag de eerste planten”, vertelt Eduard Groen. “Vervolgens was het de beurt aan de bewoners met lavendel, vuurdoorn, kardinaalsmuts, kattenkruid, vleesbes en zuurbes. De studenten die aan het plein wonen, in de studentenhuizen  Gerecht 5 en Gerecht 12 blijken ware tuinders te zijn”.

De vergroeningsactie begon eerder dit jaar met het verzoek van de initiatiefnemers om de ruimtes rondom de Julianalinde (boomspiegel) op het Gerecht te mogen beplanten. De gemeente nam het in overweging en koos voor het vergroten van de boomspiegels onder de leilinden. “Misschien krijgt ons vergroenen het komend jaar een vervolg rondom de Julianalinde”, aldus organisator Groen.

Bij de foto: Bij het planten hoefden de studenten niet extra te gieteren vorige week woensdag het weer werkte lekker mee 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *