Pas op, we letten op je!

Aan zes Leidenaren die zich bij een vorig jaarwisseling niet ordelijk gedroegen, legt de gemeente een ‘last onder dwangsom’ op. Hiermee maakt burgemeester Lenferink gebruik van deze juridische mogelijkheid  om Leidenaren die zich misdroegen, te waarschuwen wat het hen kost als ze weer in de fout gaan. In de brief die zij ontvingen, staat dat zij per overtreding € 500,00 euro moeten betalen, met een maximum van € 2500,00 als zij van 31 december 2018 12.00 uur tot en met 1 januari 2019 12.00 uur zich (weer)schuldig maken aan een overtreding.

Een last onder dwangsom is geen boete, die door (politie) rechter wordt  opgelegd maar een ‘lik op stuk’-financiële sanctie,  een wettelijk instrument om ongewenst gedrag te beëindigen. Het bedrag hoeft niet van te voren gestort te worden.  De ervaring is met dit soort briefen dat ‘t goed werkt. Misschien volgen er nog een paar waarschuwingsbrieven, aan mensen die wij in de picture hebben, aldus de gemeente.

Het college van B.&W. heeft jaarlijks de mogelijkheid om vanaf 15 november tot en met 1 januari 12:00 uur personen voor  vuurwerkoverlast te waarschuwen. Er wordt, vaak in de buitenwijken, s ’avonds laat geknald en slapende kinderen schrikken wakker of  bewoners en huisdieren de stuipen op het lijf gejaagd. Omdat politie zegt hiervoor geen menskracht te hebben, worden door sommige gemeenten beveiligingsbedrijven ingehuurd. Zo‘n  briefje aan die jeugdige knalfanaten die eerder in de kraag gevat zijn, zou overlast kunnen voorkomen.

Op deze opmerking reageerde de gemeente als volgt: “Vanaf 15 november kunnen jongeren onder de 18 door politie en handhaving doorverwezen worden naar Halt (instantie die jeugdcriminaliteit bestrijdt) voor vuurwerkovertredingen. Verder is er vanuit politie een speciaal vuurwerkteam dat zich richt op illegaal vuurwerk. Het vuurwerkteam richt zich op de inbeslagname van illegaal vuurwerk en tegelijkertijd loopt er een communicatiecampagne over het gevaar van illegaal vuurwerk vanuit politie en gemeente”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *