Ruzie over kilometertje spurten met 26,5 miljoen euro als inzet

“Verbaasd, ja, ik ben echt verbaasd dat Leiderdorp terugkomt onze afspraak over de 70 km per uur snelheidslimiet op de N445”, zegt wethouder Ashley North (GroenLinks). Vorige week struikelde het gemeentebestuur van onze buurgemeente over de afspraak en stuurt nu aan op 50 km per uur. op de ‘Oude Spoorbaan’. North, de pas aangetreden wethouder, hoedt zich voor heftige uitspraken, en zegt: “We moeten toch verder met het gemeente bestuur van Leiderdorp”.

Dat klopt, de gemeenten zijn tot elkaar veroordeeld. De ontsluiting van de Leidse Ringweg Noord (LRN) naar de A4 gaat over Leiderdorps grondgebied. Over de Zijlbrug naar rechts via het Engelendaal óf rechtdoor, richting Oud Ade. De verkeersaanpassingen was Leiden bereid met € 26,5 miljoen te bekostigen. ‘En krijgt Leiderdorp die 26,5 miljoen euro nou niet vanwege haar gebroken beloften? North maant tot kalmte: “Eerst even afwachten hoe de raadsvergadering op 9 december afloopt in Leiderdorp”, zegt hij.

Sinds 2005 is Leiden in de weer met haar buurgemeente over de verkeerontsluitingen. Desgevraagd somt North de nadelen voor Leiderdorp op als zij niet zou meewerken met de Leidse plannen. De Oude Spoorbaan wordt dan niet grondig aangepakt, geen fietstunnel onder het  verkeersplein topje Engelendaal en verkeerscongestie op Leiderdorps grondgebied als gevolg.

Proefritje

Met de auto richting Amsterdam uit de Merenwijk een proefritje. Op de Zijlbrug in een linker baan voorsorteren. Hé, rood. Stoppen bij het stoplicht voorbij de afslag Engelendaal. In het linker vak staat een auto waarvan een bestuurder graag zijn acceleratie van onder de motorkap wil bemonsteren. Hij trekt snel op en snijdt een beetje bij de wegversmalling. De snelheidsduivel ziet het bord 50 km, schrikt en remt af. Zijn plotselinge vertraging zet zich door naar alle achterliggers. De afstand tot de rotonde bij Leiderdorp, die met de koe, is nog geen km. Alleen met een lege weg voor kan met een snelheid van 70 km. per uur bereikt worden. Een rondje om de koe, terug richting Leiden. De snelheid van de auto is al rotonde-draaiend teruggevallen naar ongeveer 30 km. per uur. Ha, de weg is leeg, eindelijk lekker gassen. Hé, daar springt het stoplicht alweer en rood. De gemiddelde snelheid over het stukje is mooi 70 km. Haal dat bord van maximaal 50 toch weg, wat een hinder! Of niet?

Langs de rotonde  van de N 445, die met de koe, staan protest borden. De omwonenden vinden 50 km. hard genoeg’. Het rijtje huizen langs de Oude Spoorbaan staat op ca. 50 meter afstand van de weg, voldoende ruimte voor geluidsbeperkende aarde wallen? Op de toegangsweg tot de rotonde liggen massale verkeersdrempels die de Leiderdorpers er aan herinneren wat de maximale snelheid  in hun dorp is.  Alvast neuzen tellen voor de december raadsvergadering de onvoorspelbare Leiderdorp politici? De 50 km is hard genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *