Prikkelarme bezoekdag in Museum De Lakenhal

Maandags is Museum De Lakenhal gesloten, maar het was geen rustdag op de 25 ste november. De tentoonstelling ‘Jonge Rembrandt- Rising Star’ was speciaal opengesteld voor bezoekers voor wie alle bijkomende ervaringen van kijken naar kunst hen te veel is. “Wij hebben het personeel gevraagd vandaag geen parfum te dragen”, zegt Anouk Heesbeen. “En toen in een aangrenzende zaal  een stofzuiger begon te loeien, wisten we niet hoe snel we de stekker er uit moesten trekken”.

“Het was vandaag een succes, onze eerste ‘prikkelarme’ openstelling”, vervolgt Heesbeen. Er werden 45 bezoekers in kleine groepjes rondgeleid. Onder de bezoekers mensen met autisme, aangeboren hersenletsel of zij die die aan een burn-out lijden. “Denk ik”, voegt zij eraan toe, “want voor de aanmelding van het prikkelarme tentoonstellingsbezoek bestaan geen toelatingseisen”.

“Onze bezoekers raken van geluid, licht of toevallige aanraking overprikkeld”. ” Ja, soms ook van reuk, vandaar die parfum aanwijzing”. “Wij passen de bezoekers’ omstandigheden aan voor mensen wier lijf, hoofd en hart al zo vol is, dat zij ervaring van de buitenwereld slechts mondjesmaat kunnen verwerken. Met bijvoorbeeld de belichting, oordopjes en overal krukjes en stilte”. Voor de expertise werkte het museum samen met de Stichting Onbeperkt Genieten.

Prikkels komen bij mensen binnen via hun zintuigen en als hun hersenen niet in staat zijn al die prikkels gelijktijdig te verwerken, ontstaat bij hen over stimulatie, een opgejaagd gevoel, concentratieproblemen en irritatie. Het belet hen te genieten. Onderzoek heeft aangetoond dat deze beperking bij 15% van alle mensen in lichte of zwaardere mate voorkomt.

“Ons stedelijk museum is de eerste in Leiden die prikkelarme openstellingen organiseert”. “Het past in ons beleid van inclusie”, aldus Heesbeen. “Iedereen hoort erbij”, verduidelijkt zij. “De beperkingen die de wereld voor sommigen opwerpt opheffen, al is het maar voor een middagje”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *