Massaal onveiligheidsgevoel bij Leidse studentes

Door de recente aanrandingen en een verkrachting bestaat een massaal onveiligheidsgevoel bij Leidse vrouwen, met name in de studentenwereld. De politie neemt extra maatregelen, spoort burgers aan om aangifte te doen. Burgemeester Lenferink, met afschuw vervult over de gebeurtenissen, maant tot oplettendheid en tevens tot zorgvuldigheid.

Een 24-jarige vrouw werd recent aangerand in de Doelensteeg in Leiden, maakte de politie bekend. De studente werd omstreeks 3.00 uur in de ochtend bedreigd en zou vervolgens zijn aangerand. De laatste maanden zijn er meer meldingen van aanrandingen en een verkrachting.

De politie houdt verscherpt toezicht in de binnenstad en zet extra recherchecapaciteit. Er wordt ruime inzet gepleegd op de opsporing van recente zedendelicten.

De studentenverenigingen geven aanwijzingen voor extra oplettendheid en bieden assistentie en begeleiding bij aangifte aan. “Door aangifte wordt de pakkans verhoogd en daders mogen hier niet ongestraft mee wegkomen”, aldus de woordvoerder van de studentenverenigingen.

Zonder enige afbreuk te doen aan deze afschuwelijke gebeurtenissen, blijkt uit openbaar gemaakte cijfers dat de recente gebeurtenissen niet duiden dat in Leiden een massa aanrander of – verkrachter rondloopt. Er zijn evenmin  aanwijzing dat er sprake is van een dader die seriematig feiten pleegt, daarvoor verschillen de signalementen teveel. Wel is er sprake dat het aantal delicten naar de binnenstad verschuift. Ter informatie maakte de politie de volgende cijfers bekend:

Cijfers zedendelicten

Op 6 november jl. werd een jonge vrouw verkracht. Kort hierna, op 11 november, een aanranding in het centrum van Leiden. In  Leiden vonden in 2018 37 aanrandingen plaats en 17

verkrachtingen. Tot 14 november 2019, is het aantal aanrandingen 38 en 15 verkrachtingen. In beide categorieën waren de slachtoffers jonge vrouwen, geboren tussen 1993-2000. Voor verkrachting gold dat het merendeel van de geregistreerde incidenten dader en slachtoffer bekenden waren. Het aantal verkrachtingen dat plaatsvond in de openbare ruimte was zeer gering. Bij aanrandingen kennen slachtoffer en dader elkaar meestal niet.

Via sociale media worden verschilleden signalementen, zelfs foto’s verspreid van (mogelijke) verdachten. Soms zelfs met naam en toenaam. Dat heeft grote gevolgen voor hen die niets een zedendelict te maken hebben. Burgemeester Lenferink  maant dat in verband tot zorgvuldigheid, omdat dergelijke (onjuiste) berichten een grote impact hebben op betrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *