Mantelzorg aan huis

Langer thuis blijven wonen in de vertrouwde omgeving met de buren die je al jaren kent, is voor iedere oudere verkieselijk. Ook de overheid stimuleert dit beleid. Als na het overlijden van je man, het huis je te groot wordt, wanneer was ik ook weer het laatst boven? Is je huis verkopen aan één van de kinderen en een zorgunit laten aanbouwen, een optie.

Je zoon of dochter of een van je naasten wordt je mantelzorger aan huis. Ja, natuurlijk als je genoeg ruimte hebt voor een zorgunit in de tuin én je vader of moeder naast je wilt hebben. Maar welke regels gelden voor de bouw van zo’n mantelzorgwoning?

Mantelzorgwoning

Sinds 2015 heeft men daarvoor geen bouwvergunning nodig. De term bouwvergunning is trouwens verouderd, het heet tegenwoordig omgevingsvergunning. De vergunning dus niet meer nodig maar er zijn wel regels.

Een mantelzorgwoning is een woning op eigen terrein van de zorgverlener voor een vriend of familielid. De zorgunit kan in de tuin staan, kan een aanbouw zijn maar ook bijvoorbeeld een omgebouwde garage. Zo’n zorgunit wordt een tijdelijk toegestaan. Na de beëindiging van de mantelzorgbehoefte moet de verplaatsbare mantelzorgvoorziening weer weg.  Er kan echter ook volstaan worden, ingeval van de verbouwde garage om alleen de keuken en de badkamer te verwijderen.

Indien de zorgunit niet in aanmerking komt voor vergunningsvrije plaatsing, moet wel een omgevingsvergunning  aangevraagd te worden. Volgens de gemeente Leiden duurt deze procedure tussen aanvraag een afgifte 8 weken, die eventueel met 6 weken verlengd kan worden. Burgers die een unit willen plaatsen, raadt de gemeente aan, tijdig vooroverleg te plegen opdat de haalbaarheid getoetst kan worden. De gemeente kán bij de aanvraag een medische verklaring vragen.

Wmo

De gemeente Leiden is op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015 ) verplicht mee te werken aan woningaanpassingen. Ten minste als de zelfredzaamheid van de oudere om volwaardig mee te doen in de maatschappij, daardoor verbeterd wordt. Op grond van de Wmo bestaan financiële vergoedingen voor een mantelzorgwoning als vorm van maatwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *