Op stand wonen in een containerwoning in de Burg.- Profwijk

De 16 tijdelijke woonunits die nu aan de Sumatrastraat in de Kooi staan, worden verplaatst naar het grasveld tussen de Verdamstraat en de Burggravenlaan in de Leidse Burgemeesters- en Professorenwijk. Nu eens niet in op een achteraf plekje aan de rand van een stad maar middenin een sociaal sterke wijk. Hoe gaan de omwonenden reageren op de gelegenheid bij te dragen aan de reactivering van de nieuwe buurtgenoten?

De twee buurtjongens op het bankje kijken uit op de toekomstige locatie, ze weten er van. “Mijn moeder was er helemaal niet blij mee”, zegt de oudste. Beide jongens genieten er van dat hún veldje opeens in de belangstelling staat. “Het is maar voor een tijdje, toch, zegt de 11 jarige, half vragend. Van het antwoord, dat de container woningen er misschien staan tot hij 21 is, schrikt hij. “Ik geloof niet dat mijn moeder dát begrepen heeft”. Jammer vind hij ‘t dat een stukje van ons speelveld, het is een derde van een ruim bemeten voetbalveld wordt opgeofferd. ”Je kunt hier lekker chillen, computerspelletjes spelen, voetballen en verstoppertje spelen”, zegt hij .

Sterke wijk

De gemeente loopt al een tijdje te leuren met de 16 tijdelijke woningen van de Sumatrastraat die plaats moeten maken voor 82 sociale huurwoningen. Eerder had B.&W. al een terreintje op ‘t oog, achter de Valeriusstraat. Massaal buurtprotest en een bezoekje van de wethouder deden B.&W. van gedachten veranderen. “Ik ben bij een bewoner op bezoek geweest en het kán echt niet, het balkon van de mevrouw die ik bezocht, is echt te klein, inbreuk op haar privacy”, verklaarde de wethouder haar heroverweging.

Na die zeperd werden criteria opgesteld waaraan een plek voor de tijdelijke woningen diende te voldoen. En de locatie Verdamstraat/Burggravenlaan voldeed. De Burgemeesters- en Professorenwijk is een ‘sterke’ wijk, groen wordt gespaard, ’t kost weinig speelruimte, parkeerruimte gaat niet verloren en geen onnodige meerkosten noch vertraging te verwachten.

NIMBY

Bezwaren van de buurt blijven, deze week wordt een bijeenkomst voor omwonenden belegd met wethouder Damen én burgemeester Lenferink. In de sociale media worden de buurtbewoners door opgeluchte stadgenoten al weggezet als NIMBY’s  (Not in my back yard). Aan de maximale sta tijd van 10 jaar sleutelen? De Finch woningen (€ 100.000 per stuk ) stonden slechts drie jaar aan de Sumatrastraate. Aan grondwerk, aanleg riolering en nutsbedrijf aansluitingen plus de plaatsing met een reuze kraan, was de gemeente ca. 20.000 euro kwijt. Kortdurende stationering op de nieuwe locatie, licht niet voor de hand.

Angst en onbekendheid voert de boventoon bij de buurtbewoners, net als drie jaar geleden in de Kooi. Dak- en thuislozen worden geassocieerd met drugsverslaving. De toekomstige bewoners van de woonunits zijn de zelfde als in de Sumatrastraat.  Het zijn 4 reguliere woningzoekenden en 12 doorstromers van de dak- en thuislozen voorziening de Binnenvest. Meestal  ‘pechmannen’ die door echtscheiding, werkloosheid, drank of drugs zijn gaan zwerven. Nu zij hun leven weer wat op orde hebben, is de tijdelijke woning tussen Verdamstraat/Burggravenlaan hun laatste stap naar een normaal leven.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *