Eindejaar stress voor honden

In de vooravond de Slaaghwijk doorkruisen in de laatste december weken met een hond, blijft een riskante onderneming. Groepjes jongens op gympen met hoodies half verstopt achter een flat, steken illegaal knalvuurwerk af. Senna keurt de boefjes geen blik waardig.  Even later die enorme knal, nagalmend tussen hoogbouw en rennende voeten. Senna kijkt op naar de baas met een blik van : “Dat mag toch niet baas, het is toch nog geen Oudjaarsavond?”

Voor veel honden zijn de laatste weken van het jaar zenuwslopend. Vrijwel elke dag sinds begin december wordt in de Merenwijk rond zonsondergang geknald en niet zo’n beetje. De gemeentelijke verordening dat alleen rond Oudejaarsnacht vuurwerk mag worden afgestoken, lapt men hier aan z’n laars. En van de handhaving (illegaal) knallen is weinig te merken. De gemeente beloofde dat vanaf 15 november de politie er extra op zou letten en boosdoeners naar Halt te sturen.

Vuurpijl

De laatste keiharde  Slaaghwijk-bom is hét gesprek van de honden in het park. Tosca, de Golden Retriever, stormt via kortste weg, die gaat altijd dóór de ondiepe plassen, naar de honden samenscholing. “Heb je ’t gehoord?”. Het gaat niet over de knal, maar zij vraagt aandacht voor het vaste Oudejaarsverhaal: “Tiga, mijn halfzusje de hulphond, werd na een vuurwerk incident met pensioen gestuurd. “Ze was toen nog maar vijf, ze had nog een heel werkzaam leven voor zich, maar een stelletje rot jongens staken een vuurpijl af die haar in de flank trof. Ze is nooit van de schrik bekomen en nu met invaliditeitspensioen”.

De andere honden weten van het drama en blaffen meelevend. Hun aandacht wordt getrokken door een nieuwkomer in het park, een tanige bruin/witte jachthond, met een paar lelijke littekens op haar neus. “Hunter, Hunter”, roept zijn vrouwtje, maar de Duitse staander loopt stoïcijns door. Ongehoorzaam? Neen doof, zegt Tosca. “Jachthonden kunnen hun poten  niet in hun oren steken als ze ‘voorstaan’ om het geschoten wild moet op te halen”. Nog een lawaai slachtoffer dus.

Hond afleiden

Dierenwinkels verkopen geurtjes en pillen om de hond rond Oudjaar van stress te vrijwaren. Maar een niet commerciële site over hondenleed raadt juist af honden kalmerende medicijnen te geven: “In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is hij dus nog altijd angstig, maar kan er niet op reageren”. De hondenliefhebber site adviseert gewoon te doen tegen de hond en mogelijk af te leiden met leuke spelletjes.

‘Verknal mij niet’, heet de actie die hondenvrienden voeren tegen de jaarlijkse honden stress. Vorig jaar raken vijf hulphonden getraumatiseerd door vuurwerk. Honderden honden raken door het vuurwerk in paniek en letterlijk en figuurlijk compleet de weg kwijt. Senna gaat op 31 december op de gewone tijd slapen, knallen of niet ze ronkt rustig door. Op Nieuwjaarsochtend kijkt ze wel verbaasd van de rotzooi op straat. “Baas, heb ik iets gemist?”  Wat zijn jullie ervaringen? sennaberner@yahoo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *