Fundering materiaal evenementengras tast milieu aan

Toen de gemeente een paar jaar geleden gras inzaaide bij het evenementenplein Lammermarkt, gebruikte ze kunststof netjes om het gras in de grond te funderen. Lianne Raat van de Partij voor de Dieren (PvdD) stelde hierover vragen aan het college van B.& W.. Het zelfde stadsbestuur dat zich graag laat voorstaan op haar milieubewustzijnsbeleid. Raad: “De kunststof wapening netjes verontreinigen het milieu en brengen schade toe aan de natuur. Dieren eten het en kunnen erin verstrikt raken met hun pootjes”.

Waar en sinds wanneer heeft de gemeente deze kunststof wapening netjes gebruikt, wil Lianne Raat weten. De gemeente: “Alleen op de Lammermarkt in 2017 en ook aan de waterkant van de Molenwerf (incidentele standplaats brandweerauto) gelegd in 2019. En waarom? “We gebruiken het omdat de Netlon-netjes de grasmat stabiliteit en draagkracht geven en de Lammermarkt bovendien een groene uitstraling verschaft.”

Schoonmaakactie mislukt

Het college van B.&W. geeft schuldbewust toe aan het PvdD raadslid dat de bewapeningsnetjes  ‘niet wenselijk’ zijn in het milieu en inderdaad ‘coûte que coûte’ verspreiding via het grachtenwater van deze verontreinigers voorkomen moet worden. De schoonmaakactie die erop volgde, gaf niet het gewenste resultaat, erkent B.&W. deemoedig.

Nou, zou je denken na deze bekentenis dat de gemeente ophoudt met ’t gebruik van kunststof bewapening netjes. Nee, toch niet. De gemeente: Op de Garenmarkt, op de ondergrondse parkeergarage die bijna klaar is. komt ook evenementengras, maar dat is ‘Grass Parking’ gras. De Grass Parking bestaat uit een toplaag van speciaal zand, organisch materiaal en polypropeen vezels. Deze polypropeen vezels worden afgebroken zodra het met licht in aanraking komt. In de toplaag blijven de vezels wel in tact en zorgen, samen met het gewortelde gras, voor een gewapende toplaag. Het product is 100% te hergebruiken en de vezel kan er uit gezeefd worden, verzekert de gemeente het kritische PvdD raadslid. Lianne Raat is er niet gerust op. Raat: “Anders dan het college doet voorkomen is in het geval van de Lammermarkt geen sprake van een incident, de gemeente tast het milieu aan met al die plastic troep”.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *