Welk raadslid maakte het verschil in 2019?

Wie wordt ‘Raadslid van het jaar 2019’? Wie van de 39 volksvertegenwoordigers in de Leidse gemeenteraad heeft zich het meest onderscheiden het afgelopen jaar? Haar of zijn naam wordt bekendgemaakt op 24 januari op de Nieuwjaarsreceptie van D66 in het Koetshuis ‘De Burcht’ vanaf 20.00 uur. Een jury bestaande uit oud raadsleden en journalisten maakte vorig al een ‘longlist’ maar ziet die graag aangevuld met  suggesties van alle Leidenaren.  

Wie was maatschappelijk actief, alom aanwezig en agenderend. Spitsvondig debater tot in de late uurtjes is maar een deel van het werk van een stadspoliticus. Wie maakte het verschil? Ter beantwoording van die vraag passeerden bij de jury de voornaamste agendapunten in 2019. Zoals  LEAD (de geplande woontoren aan de Willen de Zwijgerlaan), Roomburgerpark (groener en/of meer hockeyveld) verkamering (plek voor studentenwoningen zonder geluidsoverlast); Spookstudent (wie schrijft zich niet in bij de burgerlijke stand); Hek om het sociaal domein (bezuinigen op de minima); Kiss & Ride (parkeren achter het station); zorg voor kwetsbare groepen en tekorten in de Jeugdzorg. en de Bed Bad Brood voorziening in Leiden moet die blijven?

De politiek manoeuvreerruimte voor een raadslid vertegenwoordiger van een partij die deel uitmaakt van B.&W. is kleiner dan een stadspoliticus van een oppositiepartij. Die raadsleden stellen zich als regel kritischer op dan van de college dragende partijen (D66, GroenLinks en PvdA). Om tegen je eigen wethouder in te gaan, moet je wel stevig in je schoenen staan. Dat gebeurt ook vrijwel nooit. De college dragende raadsleden draaien meestal bij. De laatste drie winnaars Mart Keuning C.U. (20160; Jos Olsthoorn GroenLinks (2017) en Ashley North GroenLinks (2018)  waren alle vertegenwoordigers van de (toenmalige) oppositiepartijen. Tegen je eigen partij ingaan of het B.&W. voorstel ingrijpend bijsturen, dát vereist lef.

Dit argument en veel andere factoren weegt de jury mee. De juryleden zijn; v.l.n.r. op de foto: Gerard van Hees (oud raadslid GroenLinks); Margreet van Wijk (oud raadslid VVD); Chris de Waard (directeur/journalist Radio TV Sleutelstad); Annemiek Strijers (oud raadslid D66); Emile van Aelst (foto journalist en dé Leidse Glibber) en Hans Schuurman (journalist Leids Nieuwsblad).  Op de foto ontbreekt Lomans Leefmans van het Leidsch Dagblad.

Het belangrijkste jurylid, het Leidse publiek, kan tot 17 januari  haar favoriete raadslid opgeven bij @jury071 op twitter Facebook of Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *