Nieuwe stadskantoor in LEVEL stilletjes in gebruik genomen

Als je voor gemeentelijke diensten naar het stadhuisplein gaat, kom je voor een dichte deur. ‘Wegens verbouwing gesloten’, lees je. ‘We houden kantoor in LEVEL, achterzijde Leiden C.S. Bargelaan 190’. De gemeente heeft nog zo haar best gedaan met folders, krantenberichten etc. etc. hun verhuizing bekend te maken. Wilt u deze week een amusante middag beleven, graag vraagtekengezichten zien? Neem plaats op bankje tegenover de (oude) stadhuisingang

In het stadskantoor kunt u voortaan terecht voor alle diensten van het Stadsbouwhuis én het Stadhuis zoals: burgerlijke stand, paspoorten, rijbewijzen, vergunningen en trouwen etc. etc.  Ja, hoor de mooie trouwzaal is nu 1 ½ jaar ook buiten gebruik. Maar wees gerust, ons klassieke stadhuis (Huis van de Stad) wordt na de verbouwing weer gebruikt voor huwelijks voltrekkingen en alle representatieve gelegenheden. Ook de burgemeester en wethouder met hun directe staf komen hier te zijner tijd terug.

Zicht streepjes op de trappen

Op 6 september werd het stadskantoor met stille trom in gebruik genomen. De publieksdiensten bevinden zich op de eerste etage, ’t is wel een flinke klim de trap op. Links een luie trap en aan de rechterzijde de trap voor ’t type snelwandelaars. Net als de NS-trappen staan streepjes aan de beide zijden van de treden. Hierdoor zijn de traptreden beter te onderscheiden. En voor hen die minder goed ter been zijn, is de lift direct tegenover de (draaideur) ingang.

Daar is dan de publieksruimte, licht, ruimtelijk, veel wit, grijs en roze. Het toont allemaal nog wel wat steriel, ’t is ook een kantoor, weetje. “Kan ik u helpen?”. Nee, dank u, ik vind mijn weg. De routine is het zelfde gebleven, bonnetje trekken en display in de gaten houden. Op de roze (?) banken zitten wachten. Er zijn ‘snel loketten’ in de hoek en voor aanvragen waarvoor meer tijd nodig is, stuurt de display je naar apart staand bureau plus ambtenaar. Het aantal loketten is kleiner dan op het stadhuisplein. Anticiperen op (nog) meer digitale hulp. Efficiënt en kostenbesparend.

In bereikbaarheid is de locatie van het nieuwe stadskantoor er op vooruitgegaan. De bus stopt letterlijk voor de ingang (station zeezijde). De auto bereikbaarheid verschilt nauwelijks, parkeergarage op afstand en de fietser is beter af met LEVEL. 

Fietsparkeren knelpunt

Maar waar parkeer ik mijn fiets bij LEVEL? In de ondergrondse fietsparkeergarage van NS, naast LEVEL? ‘Vol” . De fietsenstalling tegenover de ingang van het LUMC. Mag niet van de LUMC-bewaaker. “Alleen bezoekers LUMC”, later  is deze stalling  altijd (bijna) vol. Bezoekers zijn aangewezen op de 40 fietsparkeerplekken aan de zijkant van LEVEL (geen ingang voor stadskantoor bezoekers). Eén uur mag je er parkeren, daarna geldt het meedogenloze stations regiem:  ‘fiets fout, fiets weg’. Zet ik mijn fiets dan toch maar tegen gebouw LEVEL, zoal ik dat deed op het stadhuisplein. Het is toch maar voor eventjes. Een bewaker snelt toe, ‘FIETSCOACH’ staat op zijn rug. Hij is beleefd maar onverbiddelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *