Gedragsverandering en geld bepalen energie transitie

Rampspoed alom, Australische bosbranden, flatgebouwen ijs afglijdend in de Poolzee. De milieucrisis wordt er flink in gemasseerd. Behalve wat onnozele milieuontkenners, snapt iedereen dat er iets moet gebeuren. De meeste mensen willen best een energieneutraal huis, mits de overheid helpt. Als de gemeente nou eens iedere Leidenaar het bedrag leent voor zijn nul-op-de meter woning en hen die in 15 jaar in bedragen, gelijk aan hun energielasten, laat afbetalen!

De uitvoeringsagenda ‘Energietransitie 2020 – 2023’ schrijft de gemeente in de ‘wij-vorm’, zelf is zij regisseur. Alleen sporadische voorwaardelijke leningen, geen subsidies. Het geld van de verkoop van de Nuon aandelen is door het vorige college uitgegeven aan de Lakenhal, zwem – sport – en ijshal. De gemeente ziet haar regierol als het smeden van ambitieuze plannen, toezien op de uitvoering en beroep doen op vrijwilligers die de ideeën aan de man te brengen.

Burgerinitiatief

Tjitske Veldkamp is voorzitter van ‘Duurzame Energie Merenwijk’, een stichting met 13 vers opgeleide energiecoaches. Hun opleiding werd betaald door de Rabobank. Veldkamp: “Onze coaches zijn geen technische – of bouwkundige specialisten, wél mensen die meer weten over isoleren, zonnepanelen, of een warmtepomp”. En zij vervolgt: “En ook informatie over besparingen door kleine, betaalbare maatregelen zoals waterzijdig inregelen cv-installatie, hoe goed radiatorfolie werkt, tocht strips, LED lampen en waterbesparende douche koppen”. Fronsend met haar wenkbrauwen kijkt ze naar het tweetal computers tegenover die op stand-by staan. “Dat kost je wel 75 euro per jaar”, zegt ze.

Veldkamp: “In de media wordt verduurzamen van je huis vaak weggezet als een geldkwestie. Maar als je je keuken of badkamer verbouwt, of je tuin opnieuw laat aanleggen, heb je het toch ook niet over hoe snel je die investering terugverdient? Dan gaat het over prettiger en comfortabeler wonen. Voor isolatie geldt dat net zo: je gaat er prettiger van wonen. En dan scheelt het je ook nog eens in je energiekosten.”

Gedragsverandering heeft tijd nodig, denk maar aan stoppen met roken of vlees afzweren.  Ondanks inspanningen van de gemeente en voorhoede strijders als Veldkamp blijkt de veranderingsbereidheid om energie besparen en/of  opwekken in een brede laag van de Leidse bevolking niet helemaal geland. Juist in oudere woningen valt met isolatie veel te winnen. Zij laten geen tuinontwerp maken, hun betegelde achtertuin is onderhoudsvrij. En over nieuwe keuken hebben ze ’t al helemaal niet. Het gesprek gaat over hoe de financiële touwtjes deze maand aan elkaar te knopen. “Onze adviseurs zien juist deze groep als een uitdaging”, zegt Veldkamp.

Bovenklasse

In Leiden ( 125.000 inwoners) staan ca. 60.000 huizen, dat zijn globaal 20.000 sociale corporatie huurwoningen, 10.000 particuliere huurwoningen en 30.000 zijn koopwoningen. Huiseigenaren die de uitdaging van energie besparing, duurzaam opwekken of hun aardgasgebruik willen terugdringen zijn vooral daar te vinden, de bovenlaag van de bevolking.

Veldkamp:  “Onze energiecoaches zijn er voor iedereen, voor huurders hebben wij ook gouden tips”. “Iedereen die wat aan zijn woning wil verduurzamen en daar niet al te veel aan kan uitgeven. Als je een beetje handige klusser bent, kun je ook veel kosten besparen. Onze energiecoaches kunnen je daarover adviseren.” Naden en kieren dichten in je huis; een water besparende douche kop; radiator folie; Ledlampen spouwmuren kosten € 2.000 kosten die je in drie jaar kunt terugverdienen. Dakisolatie € 4.700  wordt in ongeveer 7 jaar terugverdiend. Vloer isolatie € 1.600 in een zelfde periode. 10 zonnepanelen   kosten ca. 5.000 en heb je er na 7 tot 10 jaar uit. De Btw kun je terug krijgen. Verdere kosten en terugverdientijden: www.woonbond.nl (voor huurders) of www.milieucentraal.nl (voor huiseigenaren).

““Voor huurders en eigenaren geldt dat ook op bescheiden schaal op energiebesparing en isolatie veel te winnen is, ook voor mensen met bescheiden beurs. En als je een beetje handige klusser bent, kun je veel kosten besparen.” “Onze energiecoaches zijn er voor iedereen, niet alleen voor mensen met een eigen huis. Ze hebben óók voor huurders gouden tips. En voor iedereen die best wat aan zijn woning wil verduurzamen maar daar niet al te veel aan wil uitgeven. Als je een beetje handige klusser bent, kun je veel kosten besparen. Onze energiecoaches kunnen je daarover adviseren.”

Naden en kieren dichten in je huis; een water besparende douche kop; radiator folie; Ledlampen spouwmuren kosten € 2.000 kosten die je in drie jaar kunt terugverdienen. Dakisolatie € 4.700  wordt in ongeveer 7 jaar terugverdiend. Vloer isolatie € 1.600 in een zelfde periode. 10 zonnepanelen   kosten ca. 5.000 en heb je er na 7 tot 10 jaar uit. De Btw kun je terug krijgen, daarin komt de overheid haar burgers tegemoet. Verdere kosten en terugverdientijden informatie www.woonbond.nl (voor huurders) of www.milieucentraal.nl (voor huiseigenaren).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *