Notaris Erna Kortlang houdt spreekuur bij Kooijker

Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen contact meer met één of meer familieleden vanwege ruzie over de nalatenschap van hun ouders. Dat blijkt uit een enquête onder 1.700 Nederlanders. Bij de onenigheid spelen niet alleen geld maar vak ook emoties een rol. De dochter, de dagelijkse mantelzorger, kreeg niet de erkenning waar zij op ‘gerekend’ had.

“Ik hoef hier echt geen reclame te maken voor mijn beroepsgroep”, zei notaris Erna Kortlang, partner van TeekensKarstens advocaten notarissen, zondagmiddag bij Kooijker. Samen met Friederike de Raat schreef zij het boekje ‘Hoe lang zullen ze leven’. Schrijfster en NRC journaliste De Raat zorgde ervoor dat de taaie kost speels en goed leesbaar werd.

Als de rekening over de liefde van de ouders vereffend moet worden, veranderen broers en zussen soms in rivalen en een testament. Een testament is de beste manier om onenigheid te voorkomen. De complexiteit van families, kinderen van ‘de tweede leg’, krijgen zij een voorkeursbehandeling? Heeft Kortlang wel eens een gescheiden vrouw op kantoor gehad die vroeg of ’t wel goed zat met de erfenis van haar kinderen nu hun vader de helft van het jaar de wereld over cruiset met zijn 30 jaar jongere vrouw? En, werd haar wel eens gevraagd: “Notaris, sta ik er in? Vast wel, maar het notariaat is een bedrijf waar uiterste discretie betracht wordt. “Ik wijs mensen wel eens de weg”, antwoordt Kortlang

Kortlang: “Vooral bij grote en complexe families is een testament een aanrader”. In ‘Hoe lang zullen ze leven’ geven de auteurs antwoord op 50 vragen: Zo maar een greep: Waar moet je beginnen als je een nalatenschap moet afhandelen? Wat zijn de do’s en don’ts. Waarom moet je erfbelasting betalen na het overlijden van je eerste ouder, op dat moment erf je toch nog niets. Wat is een ik-oma-testament? Hoe kan een waardevolle inboedel het beste worden verdeeld? Kan een mantelzorger een groter deel van de erfenis krijgen als beloning voor al het werk? Ik wil niet voortleven op Facebook! Móet alles altijd per testament?

Beslissing bekwaam

Het levenstestament komt ook aan de orde in Kortlangs’ boekje. Kinderen kun je niet onterven maar partners wel. Ze schets de situatie dat de  dementerende partner alleen achterblijft en nabestaanden de erfenis zien opgaan aan (eigen) bijdragen in de zorgkosten. Weest alert op de beslissing bekwaamheid bij geïndiceerde dementie en doe snel iets als de erflater (nog) over zijn volle verstandelijk vermogen beschikt. Je kunt bij een levenstestament behalve vermogensrechtelijke beslissingen de grens van de levenswil vastleggen.

Na een uurtje was notaris Kortlang nog lang niet uitgepraat en beloofde nog een ‘spreekuur’ bij de  stichting 55 plus in Leiden in maart.

Hoe lang zullen we leven, 50 vragen over erfenis en nalatenschap, door Friederike de Raat en Erna Kortlang 160 blz. € 15,00 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *