Van wie is Partij Sleutelstad?

Het rommelt in Partij Sleutelstad (PS) de twee gekozen vertegenwoordigers in de gemeenteraad, Maarten Kersten en Anandkoemar Jitan, kunnen niet meer door één deur. Het PS-partijbestuur heeft, gehoord haar ledenvergadering, fractieleden Jitan en duo raadslid Siwpersad opgedragen hun raadszetel en duo-zetel ter beschikking te stellen. Kersten wordt door hen beschuldigd van kaping van Partij Sleutelstad. Jitan zoekt bemiddeling via de rechter.

Partij Sleutelstad werd in 2009 opgericht door een viertal Hindoestaans-Surinamers, waaronder Anandkoemar Jitan, hij en anderen, beschouwen zich als de rechtmatige en morele eigenaren van PS. Nadat hun pogingen  bij de gemeenteraadsverkiezing van 2010 geen raadszetel opleverde, werd Maarten Kersten er bij gevraagd. Kersten terugkijkend op dat moment weerspreekt het verwijt van dat hij indertijd in een ‘rijdende trein’ stapte. Hij formuleert dat moment: “Ik stapte in een bijna gezonken prauw”. Kersten voelde zich aanvankelijk wel senang in de een multiculturele club met idealen. Aan het partij voegde hij extra doelen toe; de invloed van Leidenaren op het stadsbestuur moest groter.

Bij de gemeenteraadsverkiezing 2018 werd lijsttrekker Kersten en Jitan gekozen. De samenstelling van de kandidatenlijst was veelkleurig, Leidenaren met Hindoestaanse – Marokkaanse – Turkse en Nederlandse roots.

Kersten manifesteerde zich al ras als vindingrijk en super actief, het politieke spel bleek Jitan minder op het lijf geschreven. Alle goede bedoelingen ten spijt, leidde de inbreng van PS tot op heden echter niet tot meer invloed van de burgers. 3.276 (5,8%) Leidenaren stemden bij de vorige verkiezingen op PS. De aantrekkingskracht van de naam ‘Sleutelstad’ en de omstandigheid dat PS de enige lokale partij is in Leiden, speelden daarbij zeker een rol. Maar kiezers houden niet van ruziënde  volksvertegenwoordigers. Zij moeten strijden voor de goede zaak en niet voor zich zelf of eigendomsrecht van de naam ‘Sleutelstad’.

De Heer Jitan om commentaar gevraagd: “Wij hebben geen zin met modder te gooien naar wie dan ook, wij wachten met vertrouwen de uitspraak van de rechtszitting op 29 januari af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *