Leidse professoren op weg naar het verjaarsfeestje

Op elke 7 de februari klokslag 14.55 loopt het cortège Leidse hoogleraren van het universiteitsgebouw aan het Rapenburg door de Kloksteeg naar de Pieterskerk. Zij vieren de verjaardag, Dies Natallis, dit jaar voor de 445 keer. De universiteit was indertijd een cadeautje van Willem van Oranje als dank voor ons heldhaftig verzet tegen de Spanjaarden.

De pedel Eric van Zuylen, ceremoniemeester, voorop, rechts van hem rector magnificus Carel Stolker en naast hem de vicerector Hester Bijl. Een lange stoet professoren in toga en allen goed gemutst. De universiteit houdt van stijl. Je zult echt geen hoogleraar spotten met een paar kekke sportschoenen die onder een gewaad uitsteken.  Stolker (tweede van rechts) lacht, hij is ook op weg naar een verjaardag, dus daar is alle reden voor.

Dit jaar ging de dies oratie, de toespraak over internetveiligheid. Heel actueel vanwege de ‘ransom ware’ aanslag (je geld of je harde schijf terug) op het netwerk van de universiteit Limburg. De universiteit Leiden in samen werking met hun collega instellingen in Delft en Rotterdam hebben daarover veel internet veiligheid kennis in huis. Zowel technisch als over het gedrag van mensen met computers. De sprekers vrijdag jl. moedigden de overheid het voortouw te nemen in de bedreigende ontwikkelingen en samen te werken met de universiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *