Massale belangstelling voor Open dag Leidse Universiteit

Aan de gevel van Leiden C.S. knippert een matrixbord: ‘Druk op 22 februari’. Carnaval in Leiden? Nee, vandaag is de Open dag’ van de Leidse Universiteit. “Er worden 15.000 bezoekers verwacht, 8.000 Vwo’ers en 7.000 ouders”, vertelt Frank Parlevliet van Communicatie & Marketing. Er zijn presentaties, mini colleges en informatie over wonen en vrije tijds besteding. Bijeenkomsten tal van plaatsen in de stad, de universiteit zorgt voor vervoer. De informatiemarkt in de Pieterskerk is tjokvol, het oog van de bezoekers storm.

Wouter van der Voort uit Westland (16) zit in 5 VWO, belangstelling voor sterrenkunde en biologie. “Ach, ik weet het nog niet, ik ben mij nog aan het oriënteren”. De ouderejaars adviseur bij de stand sterrenkunde beantwoordt zijn vragen. Ook als ouders vragen stellen, antwoordt de adviseur ze kijkend in de richting van de studiezoekers. Ouders snappen de hint, het is wel even wennen. “Ja, ja, het gaat natuurlijk over hem of haar”, reageren zij begripvol . De vragen van ouders zijn anders dan die van de Vwo leerlingen, zegt de oudere jaar. Ouders vragen naar toekomstmogelijkheden, wonen of forenzen en studie slagingskansen. De scholieren toetsen voorzichtig of het beeld, dat zij in hun hoofd hebben klopt, zij zoeken voorzichtig een bevestiging van de ervaringsdeskundige die aan ’t woord is. “Ongeveer één van de twee studenten die aan sterrenkunde begint, rondt de studie succesvol af, zegt de ouderejaars. En laat Wouter uit Westland zijn studierichting mede bepalen door de studentenstad? Wouter wéét het nog niet, het wordt een Bètavak, dát weet hij al wel.

Bij de stand van  rechtenstudie staat Charlotte de Lange (16), “bijna 17’, ook 5 VWO. Zij weet ’t precies. “Rechten, zegt zij, en uit haar nadere toelichting doemt het haar beeld op van een toekomstig strafpleiter in zaken  met zware criminelen. “Woubrugge”, antwoordt zij. Nee, we zijn vandaag maar niet op de fiets gekomen vanwege de storm. Over de studiestad heeft zij evenmin twijfels. “Leiden, natuurlijk, dan kan ik zeker in het begin, bij Pa en Ma blijven wonen”.

Er zijn jaarlijks twee Opendagen voor bachelors en daar tussen door twee dagen voor masterstudies. De studiepresentaties worden onder andere gehouden andere in Lipsius, Kamerling Onnes gebouw en Stadsgehoorzaal etc. etc. Daar vertelt een docent over de inhoud van een studie, geeft een mini college en vervolgens neemt een oudere jaars het woord over wonen, dagelijks heen – weer reizen reizen, vrije tijd en studieverenigingen. Communicatie man Parlevliet: “Tijdens opleidingspresentaties ontdekt de studiezoeker of zijn profiel aansluit bij de studie(s) van de voorkeur plus welke vakken hij krijgt en wat je later er mee kunt worden.

“Er zijn ca. 50 presentaties over studierichtingen en de studiezoekers kunnen er maximaal drie op één dag bezoeken”. Wis en Natuurkunde (Sterrenkunde) Geesteswetenschappen (Talen en Geschiedenis) Sociale Wetenschappen (Politicologe en Psychologie) Rechten en Bestuurskunde” “Er  is veel belangstelling, bijna alle programma’s zijn volgeboekt”.

Volgens Parlevliet oriënteren scholieren zich tegenwoordig vaker en breder. Er gaat vanuit de school ook een stimulans uit, zelf actief te zoeken. Er is belangstelling vanuit de hele wereld. Onder de Open dag bezoekers zijn 500 internationale studiekiezers uit buurlanden Duitsland en België, maar ook uit Japan en de VS zitten onder de aanmeldingen. De grote opleidingen Rechten, Psychologie, Geneeskunde, verheugen zich in een overweldigende belangstelling. En ook de Haagse opleidingen, Bestuurskunde, Security Studies en Urban Studies trekken volle zalen. Het aantal studenten aan de Leidse Universiteit is ca. 28.000, de jaarlijkse aanwas en studie beëindiging  is 6.000. Een kleine 1.000 ervan uit het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *