Notaris Erna Kortlang bij 55 plusser in Sijthoff

Op woensdag 8 april om 14.00 uur spreekt notaris Erna Kortlang over erven en erfrecht bij de Stichting 55 plus in Leiden in zalen Sijthoff,  Doezastraat 1 B. “Ik hoef hier echt geen reclame te maken voor mijn beroepsgroep”, zeg Kortlang. “Vooral bij grote en complexe families is een testament echt een aanrader”. Samen met NRC journaliste Friederike de Raat schreef zij het boekje ‘Hoe lang zullen ze leven’.

In ‘Hoe lang zullen ze leven’ geven de auteurs antwoord op 50 vragen: Hieruit een greep: Waar moet je beginnen als je een nalatenschap moet afhandelen? Waarom moet je erfbelasting betalen na het overlijden van je eerste ouder, op dat moment erf je toch nog niets. Is het waar dat de langstlevende de helft plus een kindsdeel erft? Kinderen kun je niet onterven maar partners wel. En is er een verschil tussen schenkingen en legaten? Wat is een ik-oma-testament.  Wat kun je als kind doen als je moeder na het overlijden van je vader een nieuwe vlam krijgt die haar geld erdoorheen jaagt?

Wat is een levenstestament . Een schets van de situatie van een  dementerende partner die alleen achterblijft en nabestaanden de erfenis zien opgaan aan de (eigen) bijdrage in zorgkosten. Waar moet je alert op zijn bij de beslissing bekwaamheid van partner met geïndiceerde dementie en nog (net) over zijn volle verstandelijk vermogen beschikt?

Op de bijeenkomst op 8 april is op een schrijftolk aanwezig die de inleiding van de notaris wonderlijk snel typt en haar woorden op de achterwand van het zaaltje projecteert.  Voor nadere informatie www.55plusinleiden.nl en tijdig aanmelden via 55plusinleiden@gmail.com of 06 23966778. De bijeenkomst is gratis en wordt mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente en het UWV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *