De gemeente Leiden verduurzaamd haar eigen onroerend goed

Paris Proof’, staat boven het overzicht van de  gemeentelijke gebouwen die komende jaren verduurzaamd worden. Paris Proof, ’t bekt wel lekker, maar is er nou echt geen goeie Nederlandse spreuk om Leidenaren aan het Parijse VN-klimaatakkoord te herinneren die tot doel heeft nul CO2 uitstoot in 2050. Wethouder Fleur Spijker die de plannen presenteert, heeft ongetwijfeld het beste voor met de wereld en met Leidenaren in het bijzonder. Zij wil met gemeentelijk verduurzaming natuurlijk het goede voorbeeld geven.

Over warmte pompen, vloer – en muur isolatie, duurzame materialen gebruiken, van ‘t gas af en zonnepanelen, veel zonnepanelen, vertelt zij. Groener, gezonder en duurzamer, moet ‘t worden. “En wat gaat het kosten, wethouder?” Spijker bladert, zoekt en antwoordt:  € 7,5 miljoen”. Vervolgens somt zij uit de losse pols nog enige bedragen op met een heleboel nullen, bedragen die ergens op een plank liggen te wachten of in geen rente dragende reserve potjes zitten. We snappen ’t  gaat om héél veel geld, ’t is het waard, toch. Iedereen knikt instemmend.

De gemeente Leiden bezit 95 panden verspreid over de stad. Ze loopt al jaren met variërend succes er mee te leuren. B.&W. bezit nog steeds een aantal bouwwerken met activiteiten die niet tot haar kerntaken behoren. En die is zij liever kwijt dan rijk.

In 2050 moet in de hele wereld de CO2 uitstoot uitgebannen zijn, helaas is een aantal landen, grootgebruikers van fossiele brandstoffen ’t  er niet mee eens. Onze gemeente laat zich daardoor echt niet ontmoedigen.

De gemeente Leiden begint met 25 panden waarvan er 14 vol belegd worden met zonnepanelen”, zegt de wethouder monter. “Deze aanbesteding van 4.000 stuks is in januari gestart”, vervolgt zij. Ook op elk gemeentelijk dak een zonnepaneel? De wethouder wordt voorzichtig. Er is nog zoiets als een beschermd stadsgezicht, weet je toch. Spijker toont een afbeelding en een indrukwekkend overzicht van cijfers, percentages en kg CO2 besparingen, voor gewone stervelingen indrukwekkend maar moeilijk te bevatten. De mensen die het begrijpen, zeggen dat het echt zo moet.

In het overzicht staan achter de Stadsgehoorzaal en Schouwburg indrukwekkende getallen over energie opwekking en milieubesparing. En in het DZB gebouw aan het kanaal wordt de  huidige CO2 uitstoot door o.a. energieopwekking met zonnepanelen met 35% gereduceerd. De zonnepanelen op bibliotheek en buurthuis in de Stevenshof, het wordt schitterend. In 2030 wil de gemeente al haar onroerend goed  verduurzaamd hebben. 

Het stadhuis is 1 1/2 dicht is wegens verbouwing, op het plein ervoor staat een boortoren. “We boren naar water op 110 meter diepte,” zegt de boormeester.  Warm water? “Nee, smaalt de techneut over zoveel domheid, Leiden is toch niet op een vulkaan gebouwd. Koud water natuurlijk. Met dat water koelen wij zomers het stadhuis en met de warmte die het water opneemt, verwarmen wij het gebouw s ’winters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *