Nieuwe fietsenstalling onder de Lorentz met 4.800 plaatsen geopend

Vorige week vrijdag werd de fietsenstalling onder het appartementencomplex ‘Lorentz’ geopend. Pal tegenover Leiden C.S. komt er ruimte voor 4.800 fietsen. De openingstijden zijn van 6.00 tot 1.00 uur en de borden ‘vrij of vol’ zijn een aanwinst. De eerste indruk is ruim en licht. Van de ca. 80.000 dagelijkse O.V. reizigers moeten een aanzienlijk deel van rond het station zijn fiets kwijt.  

 Het coronavirus gooide roet in het eten van het openingsfeestje het werd een samenkomst van wethouders Fleur Spijker en Ashley North, ambtenaren en journalisten, veel fotografen natuurlijk die voor de publiciteit moesten zorgen. Het gezelschap moest het met elkaar uitzingen tot 17.00 uur want dan werden de eerste fietsparkeerders toegelaten.

Het is de derde grootste fietsenstalling van Nederland”, zegt de gemeentewoordvoerder met ingehouden trots. Alleen Utrecht en Amsterdam steken Leiden de loef af. Zij wijst op de bebording van het ‘vrij/vol’ systeem, wat het zoeken naar een plek vergemakkelijkt.  In de stalling is ruimtelijk rekening gehouden met de huidige fietsen variëteit, achterin stallingen speciaal voor plekken voor kratfietsen, bakfietsen en andere vreemdsoortige uitgedijde rijwielen. Scooters zijn niet welkom onder de Lorentz.

Even proberen: je fiets in een bovenstalling zetten, gaat wat gemakkelijker dan in de ondergrondse fietsenstalling achter het station. Met name ouderen kost het (te) veel moeite hun fiets erin te hijsen. “We helpen onze cliënten graag”,  verzekert de gemeentelijk woordvoerder. Ik zie vaak dames modderen achter in de stalling om hun fiets op te hijsen. Advies: Als  je op de borden ziet dat (bijna) alle vloerstallingen vol zijn, vraag meteen bij het beheerders hokje direct onder de trap assistentie.

In 2030 wil Leiden ongeveer 19.000 fietsenstallingsplaatsen hebben bij  het station C.S.  Dit aantal is het resultaat van een toename stallingsplekken bijvoorbeeld onder de toekomstige bioscoop de Geus, en een afname van stallingsplaatsen, die achter Jumbo, Trafolocatie die op den duur verdwijnen. Als je je fiets langer dan 14 dagen in de Lorentz stalling laat staan, loop je een goede kans je rijwiel op te kunnen halen bij de fietsopslagplaats op industrieterrein De Waard. Nee, wel je portemonnee mee.

Dan maar wachten op 17.00 uur dan wordt de eerste klant voor de nieuwe fietsenstalling binnengelaten. Er scharrelen al wat vage figuren rond die lucht hebben gekregen van de eerste gebruiker huldiging, maart ze passen niet helemaal in het profiel.  En dan fiets een leuke, blonde vrouw in de richting van station. Mooie kleur, heel fotogeniek mompelt een fotograaf, lekker representatief, smoezelt een journalist. De jonge vrouw wordt nog net niet van de fiets gesleurd. “Je bent de eerste”,  zegt de gangmaker van het feest comité. “Van wat”,  vraagt de jonge vrouw in de knal rode regenjas. De wethouders Fleur Spijker en Ahley North lachen, geven boksjes elleboogjes en heten Margriet Broersen (29) welkom en een presentje. Broerse is er beduusd van, even is zij de ster van de dag. Ze moet langzaam met fiets de (luie) trap aflopen, lachen naar de camera’s flitsen, sociale media maken alles á la minute wereldkundig Toch wel goed hé?  Ruimte heeft zij genoeg als zij even helemaal alleen haar fiets in de stalling zet. Als haar fiets in de bandengleuf schuift, springt het matrixbord van rij 11  van 141 vrije plaatsen op 140 . Het vrij/vol bord werkt, juicht iedereen. Het is vandaag vrijdag de 13 de ! De op twee na grootste fietsenstalling van Nederland is in gebruik genomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *