Afstand houden op straat en opgehokt in huis

Leidenaren volgen de richtlijnen van het RIVM minimaal 1 ½ meter afstand houden heel behoorlijk op, er geen alarmerende berichten over samenscholingen”, zei burgemeester Henri Lenferink in een interview. Onze burgemeester is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Veiligheidsregio bestaande uit alle burgemeesters van omliggende gemeenten. Lenferink is trots op de  creatieve burgerinitiatieven waarin naar elkaar wordt omgezien. Lenferink: “Leiden is een sociale stad”.

Op de Coronaviruskaart van Nederland kleurt Leiden geel, dat is trede 3 van de 7. Er zijn (29-3-2020) 28 coronabesmettingen per 10.000 mensen in Leiden staat op https://www.rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland-per-gemeente. Alleen één gemeente in Oost Groningen is wit met 0 coronapatiënten en een deel van Brabant echter kleurt diep rood met een onheilspellende score van meer dan 400 mensen die positief zijn. De waarde van deze aantallen moet je echter relativeren, aldus Lenferink, vanwege het beperkte aantal testen. Het vijfvoudige zou best eens dichter bij de waarheid kunnen liggen, denkt de burgemeester. Eind vorige week werd bekend dat er samen 3 bewoners van de verpleeghuizen Rijn en Vliet en de  Lorentzhof positief zijn getest.

Leidenaren moeten er echt niet op rekenen dat alle evenementen die dit voorjaar niet doorgaan, doorgeschoven kunnen worden naar het najaar. “De najaar evenementen kalender is vol”, zegt Lenferink . En dat aantal vindt zijn beperkingen in afspraken ten aanzien van (binnenstad) overlast de mogelijkheden tot inzet van bewaking en politie.

Ook gaf hij een verklaring van de verwarring die ontstond toen op 16 maart om 17.30 uur gemeld werd dat de coffeeshops in Nederland over een half uur dicht moesten, maar paar dagen de deuren weer openden. Lenferink: “Net als bij de Horeca is de afhaalfunctie van softdrugs van coffeeshops toegestaan. Sluiting draagt volgens hem het risico in zich dat de soft drug weer op straat verhandeld wordt met een verhoogde kans op criminaliteit tot gevolg.

Appen als contact

Er zijn maar weinig winkels open in Leiden. De Breestaat ziet er verlaten uit. Winkeliers nemen tal van hygiënische maatregelen de Codiv-19 overdracht te voorkomen. De eigenaresse van een boekhandel in de Breestaat geeft boekzoekers plastic handschoentjes. Voor de slagerij aan de Nieuwe Beestenmarkt staan buiten de winkel de klanten keurig in de rij op gemarkeerde vakken met 1 ½ meter afstand te wachten. De Zaanse grootgrutter beheerst het maximaal aantal klanten in de supermarkt met afgetelde winkelwagentjes. De duwstang van het karretje wordt zorgvuldig gedesinfecteerd. Matineuze ouderen hebben het voorrecht tussen 07.00 uur en 8.00 uur s’ morgens winkelen. Zij stellen de volgorde van hun boodschappenlijstje op dat zij achter elkaar de aangegeven route langs de schappen kunnen lopen. Zorgvuldig bewaren zij de 1 ½ meter afstand. Een oudere heer, minder bedreven in het shoppen die zijn boodschappenlijstje afwerkt, slalomt door de winkel, boze blikken vallen hem ten deel. Geen praatje, geen (gratis) koffie, geen kleinkinderen die aanwippen, hoogstens raamvisite. “De dag duurt wel lang, hé”,  roepen zij naar elkaar, “de hele dag opgehokt zitten. We appen wel”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *