Lenferink: De datum 3 oktober komt vanzelf, maar of het 3 Oktober wordt?

Burgemeester Lenferink is in de coronacrisis voorzitter van de Veiligheid Regio Holland Midden (VRHM). Dit is één van de 25 gebiedsdelen waarin Nederland bestuurlijk is verdeeld bij een (gezondheids)crisis. Lenferink is eventjes de baas van alle burgmeesters  van Hillegom, Lisse tot aan de Krimpenerwaard. Samen met zijn collega’s neemt hij aanvullende maatregelen op de landelijke noodverordening die onder andere samenscholingen verbiedt. Gedurende het Paasweekend moest op verschillende plekken bijgestuurd worden. Is de ernst van de coronacrisis nog niet bij iedereen geland?

“Ik ben terughoudend extra maatregelen te treffen”, zei Lenferink op de online persconferentie vorige week. “Mijn werkwijze is: Ontmoedigen, doseren en desnoods verbieden. Met dat laatste doelde hij op het afsluiten van parkeerterreinen aan de kust. Door het zomerweer op Paaszaterdag en – zondag trokken veel mensen erop uit. Dat gaf onder andere problemen in Gouda waar de NS een trein uit de dienstregeling nam omdat vanwege het (te veel)  aantal reizigers, sommigen met een fiets, de trein niet wilde verlaten. Op zaterdag was op de Leidse grachten te veel vaarverkeer de 1 ½ meter afstand regel, kon niet gehandhaafd worden. De bloembollenvelden werden druk bezocht waardoor de politie zich ook genoodzaakt zag regulerend op te treden. Stil was het daarentegen op de WOON-boulevard in Leiderdorp 2e Paasdag. Wel veel winkelend publiek op de Baanderij waar klanten buiten in de rij stonden te wachten op de 1 persoon ruimte per 25 m2 binnen.

Ophokmoeheid

In de online persconferentie vorige week prees Lenferink nog de medewerking van het publiek. “Er waren wel waarschuwingen uitgedeeld maar bekeuringen waren zeldzaam”, zei hij.  Hij illustreerde de verheugende medewerking van het publiek met zijn waarneming op 16 maart, toen restauranthouders om 17.30 uur te horen kregen een half uur later hun zaak moesten sluiten. Maar nu sluipt een zekere ‘ophokmoeheid’ binnen. Menen zijn het beu binnen te zitten en mede door de hoopgevende cijfers, onderschatten de gezondheidsrisico’s

Wanneer mogen de (basis) scholen weer open, na de Paasvakantie? Voordat Lenferink hierop antwoordt, ruimt hij eerst een misverstand uit de weg ruimen. “Niet de overheid gaf opdracht tot sluiting, de scholen besloten dat zelf”. Hun reden was dat veel ouders hun kinderen toch al thuis hielden en nog al wat leraren geveld waren door de corona. De kans dat kleine kinderen de Covid-19 virus oplopen is gelukkig gering, aldus de  burgemeester. Het wachten is op een rapport hierover. Ouders die hun kinderen tot in de klas brengen, vormen ook een besmettingsgevaar. Als de aantallen corona zieken zich positief ontwikkelt, bestaat de reëel mogelijkheid dat onder bepaalde voorwaarden de basisscholen na de geplande Paasvakantie weer gaan draaien, viel op te maken uit de voorzichtige woorden van Lenferink.

En hoe zit het met het feest der feesten dit najaar, het Leids Ontzet? Lenferink: De datum 3 oktober komt er zeker maar of het ook 3 Oktober wordt, dat valt niet te voorspellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *