Het werk bij DZB gaat door op een laag pitje

“Het aantal DZB medewerkers dat aan het werk is, beperken wij tot het minimum om het corona besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden”, aldus Michael Tirion, manager Leerbedrijven bij DZB . “Onze medewerkers zijn géén extra kwetsbare groep, zij werken bij ons omdat zij om verschillende redenen afstand tot de arbeidsmarkt hebben”. Het werk en de werk omgeving biedt hen houvast en een vaste dag structuur in deze onzekere tijd”.

Bij DZB Leiden werken ca. 1.150 mensen, waarvan zo’n 300 gedetacheerd bij andere werkgevers. Op de afdelingen van hoofdvestiging Le Pooleweg nr. 11 en 6 geldt een minimale bezetting. Om de 1 ½ meter afstand regel te kunnen handhaven, wordt gewerkt in kleine groepen. DZB beschikt over 6 verschillende ruimten waar de medewerkers over zijn verspreid. Zo is het mogelijk afstand te bewaren in de chocoladefabriek. Op de afdeling montage is de personeelsbezetting ca. 20% en ook de groendiensten werken in kleine ploegen. Tevens zijn bij DZB maatregelen getroffen opdat men niet met teveel mensen of te dicht bij elkaar is bijvoorbeeld in bedrijfswagens. Een deel van de mensen bij de groendiensten gaat daarom nu vaak op de  fiets naar hun klus. Bij de cateringafdeling zijn verschillende locaties gesloten, bijvoorbeeld in het Stadskantoor. De medewerkers van fietsenstallingen in Leiden zijn goed geïnstrueerd over de besmettingsgevaren en beschikken over antibacteriële gels. Om contact te voorkomen met hun bezoekers hangen die nu zelf de labels aan de fiets. “De richtlijnen van het RIVM voor een veilige werkomgeving worden door onze medewerkers nauwlettend gevolgd”, aldus Tirion.

Productie opdrachten

Komen de productieafspraken in de orderportefeuille van DZB in het gedrang? Om dat te voorkomen, werkt DZB tijdelijk niet alleen met haar eigen mensen maar ook met uitzendkrachten en medewerkers van bedrijven die haar opdrachten verschaffen. In één geval werken zij met een groot team van een van hun opdrachtgevers zelfs in twee ploegendiensten. “Deze teams werken wel gescheiden van onze medewerkers”, aldus Tirion.

Behalve werk aanbieden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, heeft DZB ook een taak in het bemiddelen tussen werkzoekenden en werkgevers. In deze tijd doet DZB zijn best vraag en aanbod met digitale middelen te matchen. Voor kandidaten in het traject naar werk, zijn er de komende periode geen trainingen en workshops. Vanwege de coronacrisis is het participatiecentrum gesloten.

En hoe houdt iedereen zich onder deze bijzondere omstandigheden? Tirion: “Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Het werk dat door kán gaan, gaat door. We staan nauw in contact met elkaar en voor wie  daar behoefte aan heeft, zijn er onze maatschappelijk werkers”. “Ondanks de fysieke afstand die wij moeten bewaren in het werk, zijn we nu dichter bij elkaar”, aldus Tirion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *