Burgemeester verbiedt markten langs Nieuwe Rijn

Burgemeester Henri Lenferink hield zijn poot stijf, met de noodverordening in de hand verbood hij de twee-keer-per week markten op de Aalmarkt, Botermarkt, Vismarkt en Nieuwe Rijn. Samenklontering van mensen levert besmettingsrisico van het covid-19 virus. Uit coulance liet hij de minder drukke woensdagmarkt vorige week toe, mits gehouden op de Lammermarkt en Beestenmarkt waar meer ruimte geboden wordt. Op de oude locaties kunnen passanten niet  genoeg afstand van elkaar bewaren.

Boze reacties van de kooplui, die omzetverlies meer vrezen dan de tentakels van corona voor hun klanten. Stadsmanagement, het verbindingsstreepje tussen gemeente en de marktuitbaters, koos hun zijde. Maar Lenferink kreeg  support vanuit onverdachte hoek. “Goed zo burgemeester”, zeiden de voorzitters van de wijkverenigingen in de binnenstad.

Lenferink: “Er zijn steden zoals Dordrecht waar de markt helemaal verboden  is. Laat ik duidelijk zijn: “Geen markt, in ieder geval niet tot 20 mei langs de Nieuwe Rijn. Ook een alternatief de Apothekersdijk werd afgeschoten. Voor de periode na 20 mei, kijkt Lenferink opnieuw. Hij handelt volledig in de geest van de corona tijd leefregel: ‘Boodschappen doen mag, winkelen niet’. De drukke zaterdagmarkt is een potentiële coronahaard. Veel bezoekers komen voor de gezelligheid en dat is nu even niet de bedoeling.  Woensdag 22 april stonden, ondanks de aangekondigde boycot, voor molen de Valk drie kramen. Twee groentekramen en een kaaskar, kopers lijnden zich op achter een streep en haastten zich huiswaarts na hun inkopen.

Maar je kan niet boos blijven, je hebt elkaar nodig. De markt heeft vaste klanten voor hun wekelijkse levensbehoeften daar kopen en die moet je niet op zoek laten gaan naar alternatieven. Op de markt is je gulden een daalder, 30 stuivers, dus fl.1,50  waard. Dus volgde er hernieuwd overleg tussen B.& W. en de marktcommissie.

Op woensdag 29 april werden 18 voedselkramen toegelaten in het gebied van Lammermarkt en Beestenmarkt. En als alles goed verloopt, worden hier tot 20 mei de wekelijkse woensdagmarkt gehouden. Wellicht  wordt deze locatie ook de plaats voor de zaterdagmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *