Pedicure verstrekt haar klanten mondkapje

Pedicure Francis Mok heeft 40 mondkapjes klaar liggen voor de dag dat zij de voetverzorging van haar cliënten weer mag oppikken. Uit hygiënische overwegingen droeg Mok zelf tijdens haar werk altijd al een mondkapje. Tijdens de behandeling geeft zij straks, voor eigen veiligheid, het mondbeschermingsmiddel ter bruikleen aan de cliënt. Zij liet de mondkapjes maken bij kleermaker Ramon aan het Kort Rapenburg.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat op het standpunt dat het dragen van een mondkapje voor niet-zorgverleners weinig zin heeft. Onze nationale raadgever verschilt daarin van mening met haar Belgische, Duitse collega instituten. In Spanje distribueerde de regering 10 miljoen mondkapjes aan O.V. gebruikers. In veel westerse landen bloeit een nieuwe huisvlijt op; mondkapjes maken. In Nederland is het argument vóór het dragen van mondbedekking: ‘Baat ’t niet schaad ’t niet. Het tegenargument: Het biedt schijnveiligheid. Gewoon 1 ½ meter afstand houden, thuis blijven als je hoest of koorts hebt en in je elleboog niesen, luidt het nationaal advies. “Ik heb alle vertrouwen in de naleving door mijn cliënten”, zegt Mok, “maar de 1 ½ meter kan niet bij contactberoepen als de mijne”, aldus Mok.

Bescherming beroepsuitoefenaar

Zij deed uitgebreid research op de site van de Belgische RIVM, koos een mondkapje model dat op ieders hoofd past of passend gemaakt kan worden. Ze selecteerde zorgvuldig het materiaal, 125 grams katoen, dubbel gevouwen. Zelf niet zo’n doe-het-zelver, besteedde het naaiwerk uit aan de Ramon, de kleermaker van de ‘Goede Schaar’ aan het Kort Rapenburg. “De veiligheid van de mondkapjes is niet 100%”, erkent Mok en zij vervolgt: “Maar zo is ‘t in mijn werk verantwoord, ik werk immers alleen met mensen die geen verkoudheidsklachten of koorts hebben en met het mondkapje wordt ‘t niet afstand houden gecompenseerd. Social distance is in mijn beroep onhaalbaar en door de verstrekking van de kapjes beveilig ik mijzelf. Na de pedicure behandeling neemt Mok de kapjes weer in, wast ze op 60 graden, voor hergebruik.

Nu is het afwachten wanneer de zogenaamde contactberoepen, pedicures, fysiotherapeuten en kappers etc. weer aan de slag mogen. De datum 19 mei circuleert. “Tegen die tijd is deze klus geklaard”, zegt  kleermaker Ramon. Ik zit wel om wat werk verlegen, het is nu een slappe tijd om kleren te vermaken of voor herstelwerkjes en afspelden op 1 ½ meter afstand, dát gaat nu eenmaal niet. Voor € 5 , = maakt Ramon een sjeik mondkapje van door de klant zelf aangeleverd materiaal. De Goede Schaar toevoegen. 071 513 28 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *