In corona tijd zijn meer Leidenaren aangewezen op de Voedselbank

Het aantal gebruikers van de Voedselbank Leiden en omstreken is de afgelopen weken met 50 huishoudens gestegen naar 460. Dat zijn ruim 1.000 mensen, waarvan een derde kinderen onder de 18 jaar. “De verklaring van deze 12% groei ligt vermoedelijk in voortschrijdende armoedeval, gevolg van inkomensachteruitgang door baanverlies”, denkt  Paula van Kesteren van de Voedselbank. “Wij verwachten verdere stijging”, zegt zij. “Maar onze voorraden zijn gelukkig nog op peil”.

De inkomenstoets om in aanmerking te komen voor een wekelijks voedselpakket voor een éénpersoons huishouden is dat minimaal € 230,= per maand aan voedsel besteed kan worden. Deze inkomensgrens wordt volgens Van Kesteren soepel gehanteerd. Een kapotte wasmachine, de noodzakelijke fiets of een internetverbinding nodig voor online schoolonderwijs, heeft invloed op de berekening. “In deze tijd is onze voedselbank bij de intake echt niet kleinzielig”, aldus Van Kesteren. Vaak worden de aspirant cliënten verwezen door het Sociaal Wijkteam en als ze de weg naar de voedselbank gevonden hebben, wordt men eerst geholpen en daarna pas de administratie gevoerd. Van Kesteren: “Mensen komen hier toch niet voor hun plezier!”.

De voorraden van de Voedselbank voor wekelijkse levering zijn nog steeds op peil. Extra vraag naar speciale producten die er altijd blijft, koopt de Voedselbank zelf. “Financiële donaties zijn daarom zeer welkom”, aldus Van Kesteren. En op het boodschappenlijstje van de voedselbank zélf staan altijd duurzame kruidenierswaren zoals pasta, rijst, peulvruchten en vis, groente, fruit in blik en pastasaus. Van Kesteren vertelt over de ondersteuningsactie van studentenvereniging Minerva, die met de verkoop van een set van 10 pockies (10 onderbroeken voor €125,= ) waarmee € 5.000,=  aan de voedselbank gedoneerd kon worden.

Met de plaatsing binnenkort van 10 kuchschermen en 1 ½ meter strepen, wil de Voedselbank het winkelconcept weer             invoeren. “Dat vraagt wel meer handjes”,  zegt Van Kesteren, “maar aan menskracht gelukkig geen gebrek”. Bij de Voedselbank Leiden werken ongeveer 80 (onbetaalde) vrijwilligers. “Wij prijzen ons gelukkig met een recente toestroom van enthousiaste jonge mensen”, vertelt meewerkend voorman Matto de Tombe. Jongeren die thuis zitten, soms zonder werk of alleen online college volgen en die willen er wel eens uit willen om iets nuttigs te doen. Zij pakken de tassen met voedselpakketten, die voor 1/3 is samengesteld met kaas, eieren, vlees aangevuld met ander levensmiddelen voor een evenwichtig maaltijd. Want in corona tijd worden de boodschappen voor de veiligheid als pakket overhandigd.

De Voedselbank Leiden e.o. Willem Barentszstraat 37 is open op maandag van 10.00 tot 13.00 uur, dinsdag van 9.00 tot 15.00 uur, woensdagavond van 18.00 tot 20.00 uur en op donderdag van 9.00 tot 15.00 uur. Donatie zijn welkom op NL82INGB0001152165 t.g.v. Voedselbank Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *