Lekker weer hockeyen maar met een stick korter dan 1 ½ meter

Op woensdag 29 april ging de poort open van de hockeyvelden en andere Leidse buitensportfaciliteiten. Slechts op een kiertje en alleen voor kinderen, die bijna stuiterden van opgekropte energie. De t/m 12 jarigen mogen weer samen sporten, hollen en spelen. Jongeren t/m 18 jaar moeten tijdens het spel 1 ½ meter afstand houden. “Eindelijk kunnen ze hun energie wat kwijt, de spelregels tegen besmettingsgevaar is echter wel een puzzel”, zegt Bas Pietersen. “Een hockeystick is geen 1 ½ meter”.

Pietersen is bestuursvoorzitter van Leidse Hockeyclub Roomburg’ (LHC Roomburg), een vrijwilligersfunctie die hem naast een drukke baan als organisatieadviseur, wekelijks minimaal 8 uur per week kost. Hockey is razend populair in Leiden, de vereniging krijgt een vierde veld in het park. Met de buurt, school, tennisclub en gemeente wordt hierover overlegd. “Echt geen tomeloze groeiambitie van ons, we willen onze ledengroei alleen kunnen bijbenen”, aldus Pietersen. LHC Roomburg is de enige hockeyclub in Leiden met ruim 1350 leden, waarvan 850 jeugdleden en 140 trainers plus de ouders-teambegeleiders en de ‘rij ouders’ voor de uitwedstrijden niet te vergeten.

In bijzondere tijden blijkt hoe sportverenigingen, zoals LHC Roomburg verweven is met de Leidse gemeenschap. Tijdens de wedstrijd en training loze weken hielden trainers en coaches contact met hun speler(tje)s via app groepen en zetten ze bijvoorbeeld hockey trucjes online. Ook zijn er teams die via Zoom gezamenlijk kracht- en conditietrainingen uitvoerden. En de club steunde de afgelopen periode de inzamelingsspeelgoed actie voor vluchtelingenkinderen. Sportclubs zijn maatschappelijke levensaders die, ondanks de voortschrijdende individualisering, dragers zijn van de maatschappij en als zodanig wel eens door de overheid over het hoofd werden gezien. Maar nu doet de gemeente een beroep op de verenigingen de stad voorzichtig weer in beweging te brengen, richting uitgang lockdown. “En de club staat samen met haar kader klaar daarvoor”, zegt Pietersen.

“Bij reguliere trainingen staan zo maar 400 kids op het veld”, vertelt hij. “Daarom vereist deze tijd een strenge regie”. Strikte regels voor de kinderen, hij noemt er een paar. Thuis plassen, handen wassen; in sporttenue komen, want kleedkamers en douche ruimten zijn gesloten, geen ouders op het veld en een routing van en naar de velden. Trainers  houden 1 ½ meter afstand en zorgen voor hygiëne van sportmaterialen zoals pylonen, ballen etc..

Buurtactivering

Behalve activiteiten voor de eigen (jeugd) leden vroeg de gemeente ook medewerking voor buurtactivering. Met clubtoezicht georganiseerde bewegingsruimte voor kinderen van de nabij gelegen basisscholen Lorentzschool, Jozefschool en Joppenszschool. En als sportclub Gymsport niet binnen kan gymmen? “Wij kijken wat wij voor hen kunnen doen op onze velden”, antwoordt Pietersen.

“De corona crisis betekent dit jaar voor de club best wel een financiële strop”, aldus de voorzitter. Kosten, huur van de accommodatie, onderhoud, salarissen en vergoedingen, die gaan gewoon door. Minder inkomsten van de bar, de keuken en helaas van de evenementen waar wij anders vaak iets aan over gehouden wordt”. Net als andere sportverenigingen is de club in gesprek met de gemeente over de huur van de afgelopen maanden of die kan worden kwijtgescholden.

2 gedachten over “Lekker weer hockeyen maar met een stick korter dan 1 ½ meter

  1. Bovenstaad artikel gaat over het wel en wee van de Roomburg Hockey Club in coronatijd. De minder goed geïnformeerde lezer zou met de passage over het ‘vierde veld’ op het verkeerde been gezet kunnen worden. In het wijksportpark Roomburgpark wordt door de gemeente en belangstellenden op het ogenblik gekeken naar de mogelijkheden om de kwaliteit van het park te verbeteren en binnen die voorwaarden extra multifunctioneel hockeyveld in te passen. Dat wordt in de volksmond ook wel het 4 e veld genoemd. Dat 4 e veld komt er alleen wanneer de kwaliteit van het park en de omgeving verbetert.
    Ad Usman (RHC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *