Bezoekers met een zwakke blaas moeten binnenstad mijden

‘Plassen doe je thuis voordat je naar de training komt”, zo instrueert de jeugdtrainer zijn pupillen. Maar wie maakt bezoekers van de Leidse binnenstad opmerkzaam dat in corona tijd  een ‘openbaar-toilet-loos’ tijdperk bestaat? Want als je moét, dan moet je. Maar waar?

Alle gemeenschappelijke toiletvoorzieningen zijn tot 1 juli dicht, en als wij ons niet gedisciplineerd gedragen, 1 ½ meter afstand houden, handen wassen en niesen in je elleboog, kan die datum best eens naar achteren schuiven, waarschuwt minister president Mark Rutte.

Alle openbare toiletten in Leiden zijn gesloten. Er is er één aan de Haven en het andere openbare toilet bij de fietsenstalling in de Kapelstaat is weg. Verdwenen, tot de grond toe afgebroken. Is dat niet een al te rigoureuze manier het toiletteren in corona tijd tegen te gaan?

De gemeente stelt mij gerust, deze W.C-kaalslag is tijdelijk. Het gebouwtje is afgebroken vanwege de verbouwing van het stadhuis. Het is trouwens het enige toilet geschikt voor gehandicapten met een rolstoel in Leiden. Het stadhuis is dicht. Ook dat was een vluchthaven voor Leidenaren met hoge nood of stadgenoten met lever, maag en darmklachten plus de veel plassers met vergrote prostaten. De sleutel van de stadhuis toiletten lag bij de balie van de beveiliging, maar nu lopen hier bouwvakkers rond Als van ouds stiekem je voordoen als klant en bij restaurant City Hall naar boven glippen, City Hall is dicht.

De toiletten in ondergrondse parkeergarage Lammenschansplein (€ 0,50 ) gesloten. De ondergrondse parkeergarage Garenmarkt (zelfde exploitant) was open op zondag. Ook in Leiden C.S. is een openbaar betaaltoilet voor € 0,70 te bezoeken. Maar je kunt voor het zelfde geld, nee minder, even doorlopen, en klant bij de gemeente wezen. In LEVEL zijn toiletten op de begane grond en op de eerste etage gratis. Ook het LUMC zorgt voor haar bezoekers met hoge nood. Op de eerste etage, het Leidseplein,  zie ik wijd uit elkaar tafeltjes en (twee) stoeltjes staan. Ik drink er een pittig kopje koffie en ga er rustig bij zitten. Cafeïne is vocht afdrijvend, ik moet weer. Geen probleem alle ziekenhuistoiletten zijn open.

3 gedachten over “Bezoekers met een zwakke blaas moeten binnenstad mijden

  1. Ik las jouw artikel over de toiletvoorzieningen in Leiden. Die voorzieningen zijn bar…Afgelopen dinsdag sprak ik een oude vrouw die aan het Plantsoen woont. Op warme zonnige dagen, als er veel mensen daar in het park zijn gebeurt het vaak dat mannen met hoge nood via de Kraaierstraat naar de Binnenvestgracht rennen en daar tegen de muur van een schuurtje urineren. Zij kan dat zien vanuit haar huis. Jammer dat dit verhaal in jouw artikel ontbreekt.
    Rinny Kooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *