CDA duo-raadslid Julius Terpstra promoveert naar de Tweede Kamer

Op het moment dat het studentenleenstelsel in Den Haag weer in de volle aandacht staat, treedt het Leidse CDA duo-raadslid Julius Terpstra toe tot de Tweede Kamer. Als voorzitter van de CDJA, de jongerenafdeling van de Christen Democraten stond hij bij wijziging van de beurs- naar leenstelsel, rond in 2015, in het spotlight. “Ik ga de huidige studiefinanciering  het laatste duwtje geven op de weg naar afschaffing”, zegt de nieuwe volksvertegenwoordiger standvastig.

Terpstra stond op de CDA kandidatenlijst voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2017. Leek het aanvankelijk een verkiesbare plek, de verkiezingen voor het CDA vielen tegen, waardoor zijn plek op de bankjes in Den Haag drie jaar vertraging opliep. Plaatsgemaakt werd door Sybrand Buma die burgemeester van Leeuwarden werd en vorige week werd Erik Ronnes  Gedeputeerde van Noord Brabant. Terpstra neemt van hem onder andere de prestigieuze portefeuille ‘Wonen’ over. Er wordt met de portefeuille verdeling in de Tweede Kamerverkiezingen, nog maar 10 maanden te gaan, niet gereshuffeld.

Rijnsburgse roots

Julius Terpstra (31) werd geboren in de Noordoostpolder en is van gereformeerde huize. Vader zat in de droogbloemen en verhuisde naar het nieuwe land op zoek naar bouwgrond. Land dat zijn vader, Julius grootvader, als bloemenkweker in Rijnsburg tekort kwam. “Het was vanzelfsprekend dat ik in Leiden ging studeren”, zegt Terpstra, ”het grootste deel van mijn familie woont in Leiden en Rijnsburg.

In zijn studententijd  bij de voetbalvereniging kreeg hij in de gaten hoe de ‘hazen lopen’ in de gemeentepolitiek met subsidies, vergunningen etc.. Overleggen en onderhandelen bleek een ‘kofje naar zijn hand’. Kennis van zaken, weten wat het  speelveld van je overlegpartner is en de sfeer goed houden. “Zo rolde ik de gemeentepolitiek in”, zegt hij. 

Haagse coryfeeën

Hij vervulde twee termijnen als CDJA voorzitter en kon in die positie aanschuiven bij de Haagse CDA coryfeeën. Hij viel, altijd goed geïnformeerd en steeds beminnelijk ‘in het potje’ en belandde op Tweede Kamer kandidatenlijst. Door tegenvallend verkiezingsresultaat moest hij drie jaar wachten. Als gevolg van een zelfde stemmenverlies  bij de gemeenteraadsverkiezing een jaar later werd Terpstra duo-raadslid in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. Een niet te onderschatten functie die veel studie- en spitwerk van raadsvoorstellen vergt. Zijn specialiteit was Sport en Zorg. “Ik heb veel opgestoken voor toekomstige het volksvertegenwoordiger schap  van mijn fractievoorzitter Joost Bleijie”, zegt Terpstra. En het is tekenend voor Terpstra dat hij in één adem ook zijn bewondering uit voor wethouder Paul Dirkse, geen partijgenoot.

Terpstra was betrokken bij het op orde brengen van de Leidse voetbalclubs (Voetbal Vitaal), zette zich in tegen vereenzaming van zowel Leidse ouderen als studenten en bij de ontwikkeling van het Roomburgerpark. “Ik hoop echt dat de wijkbewoners en de Roomburg Hockey Club er samen uitkomen”, zegt hij. Een uitspraak waarmee hij zijn sterke kanten toont; aimabel en bemiddeld

Als Tweede Kamerlid wil Terpstra zich, zodra de corona crisis dit toelaat, regelmatig spreekuren en/of bijeenkomsten houden voor Leiden en omgeving. “Ik wil een regio Tweede Kamer lid zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *