Ook fysiotherapeuten voorzichtig weer aan ’t werk

“Fysiotherapeuten kunnen echt het verschil maken, als beroepsgroep zijn wij een belangrijke schakel”. Deze vaste overtuiging groeide tijdens onze gedwongen inactiviteit in corona tijd”, zegt Wilbert Nieuwenhuys. Lichte lichamelijke klachten aan botten en spieren gaan na een tijdje vaak vanzelf over, maar kwetsbare mensen kunnen onze behandeling niet missen. Nieuwenhuys vertelt over een cliënt aan de telefoon die in snikken uitbarstte, toen haar afspraak werd afgezegd.

Nieuwenhuys en de andere leden van de maatschap Elly Quint en Karin Kruyt hebben tussen hun besprekingen door wel even tijd voor een fotootje. Er valt veel te regelen voordat de praktijk met 12 medewerkers volledig wordt opgestart. Sinds 17 maart is hun Fysiopraktijk voor individuele behandeling en FysioSport met groepjes in de Merenwijk gesloten. “Op die avond riepen wij onze medewerkers bij elkaar voor overleg en ons aller conclusie volgde al snel, het besmettingsgevaar is te groot voor onze cliënten én onszelf. Fysiotherapeuten, net als andere contact beroepsbeoefenaren kunnen in veel gevallen geen 1 ½ meter afstand houden. “Aangeslagen gingen wij naar huis die avond”, zegt Nieuwenhuys.

Aangeslagen

“Onwerkelijk”, antwoordt Nieuwenhuys. ‘Aangeslagen’, zo typeert hij momenten van zijn gemoedstoestand. “Zo‘n 30 jaar in vast dagelijks ritme patiënten behandelen voor pijn, klachten of ongemakken, en in uitoefening van dit helend beroep wordt je plotseling belet door een virus”, verzucht hij. Een klein aantal patiënten wordt tijdens coronatijd wel ‘hands-on’ behandeld. Een overleg met de huisarts gaat hieraan vooraf. “Het zijn meestal postoperatieve patiënten”, aldus Nieuwenhuys. Als voorbeeld geeft hij iemand die aan zijn schouder is geopereerd en indien behandeling langdurig wordt uitgesteld, de schouder stijf wordt of blijvende schade kan ondervinden. Ook bedlegerige patiënten waarvan spieren indien niet geactiveerd, straks misschien niet meer recht op in bed kunnen zitten om te eten en drinken. Bij de behandeling van dit soort cliënten draagt de fysiotherapeut een mondkapje of gezichtsmasker, latex handschoenen en schorten. De cliënt zelf draagt ook een mondkapje.

sportclubjes

FysioSport heeft ca. 150 deelnemers, vaak oud patiënten, die sportief bewegen in clubjes van ca. 8 personen. Behalve dat zij aan hun conditie werken, worden zij begeleid met speciale oefeningen, afgestemd op eventuele (oude) individuele klachten. Ook deze  sportclubjes liggen sinds medio maart stil. In zakelijk opzicht maakt de praktijk financieel een moeilijke tijd door en gebruikt de compensatie mogelijkheden die de overheid biedt.

De activiteiten voor fysiotherapie behandelingen worden voorzichtig weer opgeschaald. FysioSport nog niet. Nieuwenhuys: “Wij hopen dat vanaf 20 mei meer bekend is en ook hoe wij kunnen starten met de fysiosporters”. “Met de 1 ½ meter afstand en de vereiste ruimte van 20 m2  kunnen wij in ons sportzaaltje niet 8 maar 4  mensen laten sporten”. “Wij volgen de adviezen van onze beroepsvereniging en het RIVM”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *