Coronaproof café restaurants Burgerzaken opent de deuren

Sinds 16 maart zijn Leidse Café Restaurants gesloten omdat veel mensen in een afgesloten ruimte een onacceptabel corona besmettingsgevaar oplevert. Per 1 juni worden de toegangsregels voor de horeca versoepeld. De anderhalve meter afstand aanhouden, blijft echter recht overeind. “Het was nog best een puzzel ‘Burgerzaken’ coronaproof te herinrichten”, zegt eigenaar Mark van Praag. Hij popelt zijn zaak open te gooien. Hoe vecht deze Leidse horeca man zich terug in business onder een streng bedrijfsvoering regiem?

De overheid stelt strikte regels: ‘Cafés en restaurants mogen vanaf juni binnenshuis maximaal 30 gasten ontvangen. De klanten moeten vooraf reserveren en na een checkgesprek, waarin wordt ingeschat of hun bezoek gezondheidsrisico’s oplevert, is hun stoel verzekerd. Gasten moeten 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, dat geldt echter niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Iedereen moet zitten. Op terrassen geldt de maximum aantal personen regel niet. Maar ook daar moet iedereen wel aan een tafel kunnen zitten’.

10 tafeltjes

“Bij onze deur staat een ontvangsttafel, hier vragen we onze gasten nog eens of iedereen gezond is en bieden de gelegenheid de handen te desinfecteren”, vertelt Van Praag. “Daarna begeleiden wij de gasten naar hun gereserveerde tafel”. En Van Praag vervolgt: “De tafels in Burgzaken staan ruim anderhalve meter uit elkaar, waardoor slechts ruimte beschikbaar is voor 10 tafels. De corona maatregelen noodzaakte mij ook ‘tijdsblokken’ in te stellen”. “Koffie drinken of ontbijten tussen 10.00 en 12.00 uur. Lunch tussen 12.00 en 15.00 uur. Voor de borrel en bites uiterlijk 17.00 uur. En diners tussen 17.00 en 20.00 uur”. Door dit tijdslot wordt veel ‘heen en weer’ geloop voorkomen zodat mensen elkaar niet te dicht benaderen. Voor het restaurant is reserveren verplicht, buiten op het terras kun je, mits er een stoel vrij is, gewoon aanschuiven..

Na twee maanden klussen, schoonmaken en eten bezorgen, staat Van Praag te trappelen de zaak te openen en zijn gasten weer te verwennen. Vanaf medio maart zag hij zijn omzet dramatisch kelderen. “Ik draaide nog maar 7% van mijn normale omzet met maaltijden bezorgen en koffie to go.” Met deze door corona gedwongen mini dienstverlening hield Van Praag wel contact met zijn vaste bezoekers en ook zijn afhaal maaltijd had grif aftrek.  “Natuurlijk zijn we nog lang niet bij vroeger”, zegt hij, ‘dat je zo maar kon binnen lopen voor een kopje koffie of verse muntthee.” “Ik heb wel gemerkt de afgelopen weken dat de klanten ons missen en wij de klanten natuurlijk. Ik zie de toekomst van ‘Burgerzaken met vertrouwen tegemoet”. Café restaurant Burgerzaken, Breestraat 123, Leiden 071-5661122.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *