Pinkstermaandag een gewone gezellig terras dag

Maandag  gingen de terrassen om 12.00 uur open. De grote drukte waarvoor gevreesd werd of amok makers om een plekje in de zon te bemachtigen, ‘t bleef uit. Er heerste een vrolijk en ontspannen sfeertje rond Nieuwe Rijn, Stadhuisplein en Hoogstraat. Alleen gepatrouilleerde politie op de motor en in een surveillance auto en vier BOA’s  was ongewoon. De handhavers hadden niets te doen, behalve de burgemeester beleefd groeten die zich naast De Waag, verdekt opgesteld, alles met eigen ogen wilde zien.

Terras uitbreiding op ongebruikelijke plekken, bijvoorbeeld óp de Koornbrug, tafels en stoeltjes waarmee Café Meneer Janssen zijn terras verdunning mocht compenseren. Sommige terrasexploitanten hadden reserveringboordjes op tafel liggen, maar er was bijna overal genoeg plaats. Twee dames die om half vijf bij City Hall op het terras koffie wilden drinken, schieten in de slappe lach als zij van de gastheer horen dat hij hun tafeltje pas weer om half acht nodig heeft. Alle terrastafeltjes staan ruim 1 ½ meter van elkaar waardoor slecht de helft of minder van het normale aantal tafeltjes en stoeltjes kan worden uitgezet. “Het kost de baas best wat geld”, zegt een serveerster. Alle medewerksters, van de terrassen die ik bezocht werden 2 ½ maand in dienst gehouden en hun werkgever vulde het loon met 10% aan tot  hun volledige salaris. “Geen compensatie voor tips”, zegt een serveerster.   

Koorts thermometer

 Bij het terras van Café Einstein aan de Nieuwe Rijn ligt een thermometer op de ontvangsttafel. ‘Neemt u bij alle gasten de temperatuur op”, vraag ik. “Nee, meneer alleen mensen die daarom vragen”,  zegt de serveerster. Nou, ik ben zo iemand die er om vraagt. “36,3 graden zegt het meisje geruststellend, ‘t ziet er gezond uit, meneer, waar wilt u zitten? Ik heb nog een mooi plekje voor u aan het water”.

Alle terrassen rond het stadhuis hebben hun terrein afgebakend, pijlen geven de looprichting aan. Nieuwe gasten worden persoonlijk ontvangen, waarna hen een tafeltje wordt toegewezen. Even de prijskaart raadplegen. Alle vijf terrassen die ik bezocht, hebben de prijzen met 2 tot 5 dubbeltjes verhoogd voor de consumpties koffie en bier. “We moeten de misgelopen inkomsten wel inhalen”. De toiletten van alle horecabedrijven zijn weer open en mij wordt verzekerd dat extra aandacht aan de hygiëne besteed wordt.

Waarom is de grote drukte vanmiddag uitgebleven, vraag ik een exploitant. “Door het mooie weer zijn er meer aantrekkelijke plaatsen om te bezoeken en misschien zijn er ook wel mensen weggebleven omdat zij vreesden dat het akelig druk zou worden”. Gelukkig maar, het was Pinkstermaandag gezellig druk, relaxed en voor zover de middag betreft zonder noemenswaardig incident.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *