Oorlogsveteraan Willem Witvliet honderd jaar

De oproep in het voorlaatste Leids Nieuwsblad de oorlogsveteraan Willem Witvliet een kaartje te sturen voor zijn 100 ste verjaardag, leverde een grote berg gelukwensen op. Ton Kohlbeck, voorzitter van de Stichting dodenherdenking Leiden nam het  initiatief daarvoor.

Willem Witvliet streed in de eerste oorlogsdagen van mei 1940 in de ‘Slag om de residentie’ bij de Haagse Schouw. Door de heldhaftige strijd van Witvliet en zijn kameraden werd het Duitse plan verijdeld Koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering gevangen te nemen. In de strijd om de toegangsweg tot Den Haag sneuvelden 51 Nederlandse militairen. Bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei bij het monument bij de Haagse Schouw was Witvliet aanwezig en sprak hij voor radio tv Sleutelstad.

De honderdjarige, nog in redelijke gezondheid alleen mijn ogen worden minder, kreeg minstens  100 kaarten, brieven en een telegram van de vereniging van Canadese veteranen. Hij vierde zijn verjaardag op 2 juni in huislijke kring en genoot van de vele blijken van waardering, laat zijn schoonzoon ons met het bedankje weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *