Weinig oog in coronatijd voor stadgenoten met hoge nood

De Leidenaar Jan van Beveren* (78) met prostaatklachten doet  een plasje in het Van der Werfpark. Saar van Veenendaal* (64) lijdend aan darmincontinentie deed het in haar broek bij het zien van het gesloten openbare toilet. Voor hen en vele logenoten is een bezoek aan de Leidse binnenstad een crime. De gemeente sloopte het enige openbare (betaal) toilet in de stad in verband met verbouwing van het stadhuis. “Na de verbouwing komt het toilet terug”, antwoordt de woordvoerder van de gemeente.

Maar zolang kunnen Leidenaren met prostaat klachten een overactieve blaas of lever- maag- en darmziekten niet wachten. Van Beveren draagt een mini dossier van zijn euroloog op zak, voor het geval hij wordt aangehouden. “Ik laat ’t voorkomen,” zegt hij strijdvaardig bij eventuele politiecontrole. Van Venendaal komt gewoon de stad niet meer in. Haar centrum mijdgedrag hebben veel  Leidenaren omdat zij bij hoge nood nergens kunnen toiletteren.

“Nu de horeca weer open is, denkt iedereen dat het probleem opgelost is” , zegt Van Beveren. “Dat iedereen zomaar een café of restaurant kan binnenstappen voor een wc-bezoek. Maar daarvoor moet je een tafelreservering hebben en bij binnenkomst vragen over je gezondheid beantwoorden”. “De exploitant ziet je aankomen en voor je het weet is het te laat”.

In het Leids Nieuwsblad een paar weken geleden werd verslag gedaan van de zoektocht naar openbare toiletten in Leiden centrum. Er is er één aan de Haven, alleen voor heren, en die is gesloten. Het andere openbare toilet bij de fietsenstalling in de Kapelstaat is weg, tot de grond toe afgebroken. De toiletten in ondergrondse parkeergarage Lammenschansplein (€ 0,50 ) en parkeergarage Garenmarkt. Bent u parkeerklant meneer? Buiten het centrum van de stad heeft het Leiden C.S. een openbaar toilet á € 0,70 . Maar je kunt voor het zelfde geld, nee minder, tijdens kantoor uren even doorlopen en je als klant van de gemeente voordoen. In LEVEL zijn toiletten op de begane grond en op de eerste etage helemaal gratis.

Horeca geen alternatief

Andere steden Alkmaar, Hoorn, Utrecht en Zwolle leert een internet rondgang bieden wel openbare toilet voorzieningen in coronatijd. De Maag Lever en Darm Stichting die zich beijverde horecazaken te bewegen hun toiletten open stelden voor passanten, als alternatief voor openbare toiletten, heeft zich verkeken, erkent zij. In coronatijd gelden meer regels. Veel gemeenten nemen de verantwoordelijkheid voor kwetsbare burgers over. Zij plaatsten toiletwagens of huren zelfreinigende toiletten. In een aantal gemeenteraden werden moties ingediend om B&W op deze noodhulp te wijzen. Maar gemeenteraden zijn vaak bemenst met jonge gezonde vergadertijgers die tot diep in de nacht alles kunnen ophouden. Gijs Holla, Centrum Manager Leiden, ondersteunt de vraag naar openbare toiletten en levert commentaar in het Leids Nieusblad.

*zijn om privacy redenen gevigeerde namen maar bij de redactie bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *