Naar de film in De Geus op de fiets of met de auto?

Op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg waar nu nog Jumbo staat, komt ‘De Geus’ met een megabioscoop, horeca, winkels, kantoren en een woontoren van 70 m voor 120 woningen. Onder het gebouw niet de eerder geplande (auto) parkeergarage maar een stalling voor 3.000 fietsen. Bewoners en (bioscoop) bezoekers kunnen hun auto in de ondergrondse parkeergarage bij molen ‘De Valk” parkeren, aldus B.&W. Volgend jaar start de bouw, in 2023 alles klaar.

Vervoer technisch is De Geus een excellente locatie, aldus ons D66, GroenLinks en PvdA stadsbestuur. Pal tegenover Leiden C.S. en de parkeergarage molen ‘De Valk’ op een vijf minuten loopafstand. ‘Bioscoop De Geus’ krijgt 8 zalen met 1.400 stoelen. En de bioscoopzalen kunnen in een wip worden omgetoverd tot congresruimte of collegezalen.

Heeft Leiden nog zoveel bioscoopstoelen meer nodig? Een onderzoek stelde vast dat in de regio Den Haag, Alphen aan de Rijn en Zoetermeer een bioscoopbehoefte is. De ‘bioscoopdichtheid’ van Leiden is op 1.000 inwoners 12 stoelen. Bij vergelijkbare gemeenten op 1.000 inwoners: 17,2 stoelen.

In Leiden het Trianon in de Breestraat met 3 zalen met respectievelijk 257, 87 en 73 stoelen. Lido theater aan de Steenstraat met 5 zalen, de grootste met 232 stoelen de kleinste  80. En het Kijkhuis in de Vrouwenkerksteeg niet te vergeten met 2 zalen van ieder ruim 100 stoelen. Dit Kijkhuis wordt trouwens verplaatst naar de Lammermarkt en krijgt daar 5 zalen met totaal 241 stoelen. Of door de bouw van de nieuwe megabioscoop het aantal zalen/stoelen in Lido mogelijk gaat verminderen, staat wel ergens in het onderzoek.

Uitgaanspubliek

De bioscoop branche zit laatste jaren flink in de lift. Bioscoopje pikken is een ‘live event geworden. Ondanks de concurrentie van streaming zenders als Netflix en Disney +  gaat jong publiek steeds meer uit. Deze uitgaanstypes zijn vooral te vinden in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jarigen en daar heeft studentenstad Leiden er toevallig heel veel van. Jongeren geven op zo’n avondje met vriend(in) naast de kosten van ‘t bioscoopkaartje gemiddeld nog eens € 10 uit.

B.&W. is een paar jaar geleden behalve van politiek samenstelling ook van gedachten veranderd over de bestemming van de ruimte onder De Geus. Autoparkeergarage van de baan, fietsenstalling voor 3.000 rijwielen in de plaats. Bij binnenkomst in de fietsenkelder wordt je als klant met matrix borden bewegwijzering naar een vrij plekje gedirigeerd.

Bouwkosten van de fietsenstalling zijn € 16.978.350, het beheer, onderhoud en exploitatie voor rekening van de gemeente. Een rijkssubsidie van 40% die Leiden in het vooruitzicht werd gesteld, helpt wel in de aanlegkosten.

Auto bezittende appartement bewoners en (bioscoop) bezoekers kunnen kiezen in de garage loze De Geus te wonen of er naar de film gaan. Op 2 juli kiest de gemeenteraad voor alle Leidenaren over de gratis fietsenstalling of de autoparkeergarage die zich zelf betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *