Sportscholen weer open maar zonder sociale ontmoeting

Op 1 juli mogen de sportscholen weer open. Sommige indoor sporters kunnen gewoon niet wachten hun training voor meer spieren en/of minder vetweefsel op te nemen. Maar het sportschoolbezoek volgende week verschilt wel van die van vóór corona tijd. De RIVM richtlijnen voor veiligheid en gezondheid maken sportschool bezoek minder spontaan en gezellig. Of hebben wij ons na drie maanden gedisciplineerd gedrag verzoend met afstand bewaren, in de rij staan en alles onder handbereik desinfecteren?

Sportscholen waren natuurlijk al een beetje open. Er werd online getraind en groepslessen in de open lucht. Uit het aantal deelnemers aan groepslessen kon wel worden opgemaakt dat veel sporters ‘de kat uit de boom‘ kijken.  Waren de groepslessen als Body Balance (evenwicht en spierbeheersing) en Body Pump (kracht en uithoudingsvermogen) razend populair, nu staan kleine groepjes buiten te trainen. Yoga of Pilatus in de buitenlucht is best inspirerend, maar het winderige parkeerterrein van Fit4Free Groenoord, is concentreren lastig. Vooral als een knetterende motor over de Willem de Zwijgerlaan langs scheurt.

Sportschoolhouders maakten zich veel zorgen over ledenbehoud toen de openingsdatum nog op 1 september gesteld was. Faillissementen zouden dreigen voor sportscholen met minder ‘vet op de botten.  Vanaf 1 juli dient nu voor elke sportschoolbezoek een afspraak gemaakt worden een intake waarbij weer naar je gezondheid geïnformeerd wordt. Douchen of omkleden, is er niet meer bij. Het maximum aantal sporters per ruimte van 30 geldt niet voor sportscholen, de minimale 1 ½ meter afstand tussen fitnesse apparatuur en sporters bepaalt het toegestane aantal. Ondanks dat deskundigen zeggen dat de coronavirus zich sneller verspreid in een omgeving waar veel inspanning geleverd wordt, hoeft men geen mondkapje of handschoenen gedragen te worden.

Tijdens corona tijd werd door het personeel gewoon doorgewerkt, sportschoolaccommodatie zijn van boven tot onder schoon gemaakt. “Maar op enig moment is dat ook klaar”, zegt een huishoudelijk medewerkster van Fit 4 Free. Ook voor de andere medewerkers geldt dat zij weer dolgraag weer aan de slag willen. “Weer mensen zien”!

Per 1 juli worden in de groepssportruimten de trainingsplekken op (ruim) 1 ½ bemeten en de apparaten met gewichten op de zelfde afstand gezet. Een groepsles duurt 50 minuten waarna de schoonmaakploeg onmiddellijk aanrukt om in 10 minuten tijd alles weer schoon te maken voor de volgende les. Op een tijdstip vlak voor tijd naar de sportschool komen en na de sportsessie snel naar huis, schrijft de sportschool voor. Het praatje, kopje koffie, de beloning na al die sportieve inspanning, het is er voorlopig niet meer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *