Geen 1 ½ meter afstand bij de Kopermolen

Bij de ‘Verse Mark’ tegenover de ‘Regenboog’ langs de passage naar de Kopermolen bestaat een onveilige situatie, publiek kan geen 1 ½ meter afstand bewaren in coronatijd. De uitbater neemt met zijn uitstalling van groente en fruit een derde deel van de weg in beslag. Winkelend publiek staat de producten te keuren en haar aankopen uit de zoeken, soms een haag van kooplustigen. Het nog begaanbare deel van het pad is krap 2 meter, 8 stoeptegel van 25cm, en blokkeert een drukke voetgangers doorgang naar de Kopermolen. Daartussen slalommen fietsers. De annexatie van dit stuk openbare ruimte, waarover de winkelier misschien wel precario betaalt, was veel voorbijgangers altijd al een doorn in het oog. Maar nu kan de  ingevoerde 1 ½ meter afstand corona verplichting, anders dan op de markt even verder op, niet in acht worden genomen. De exploitant daarover aangesproken wekt de indruk, of probeert die te wekken, het allemaal niet te begrijpen. Na een zich steeds herhalend gesprek, besluit hij met de opmerking dat tussen zijn waren uitstalling en de rand van het pad 2 meter afstand bestaat en hij daarom aan zijn verplichtingen voldoet.

Sierbestrating De zwart-wit markering van het pad naar Kopermolen is ook verwarrend. De exploitant van de Verse Markt bezweert dat het een Zebrapad is en alleen voor voetgangers bestemd. “Maar het is sierbestrating”, aldus een verkeersdeskundige “en een  bord over de status van  voetpad of fietspad ontbreekt” . Ook voor mensen met een visuele beperking levert de geblokkeerde doorgang probleem op aldus deze deskundige. De bij herhaling ingediende klachten bij de gemeente handhaving hebben geen blijvend resultaat opgeleverd

Een gedachte over “Geen 1 ½ meter afstand bij de Kopermolen

  1. Bij de bouw van het rijtje panden “Watermolen” was de bestemming “ambachtelijk”. Dat stond ook in het contract met de gemeente Leiden.
    Vreemd dat de winkelier zo klant onvriendelijk is door het pad zo vol te bouwen. Daar heb je een vergunning voor nodig. Kijk ook eens naar de achterkant van het pand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *