Harmoniekapel Werkmans Wilskracht’’ eert Peter Freriks

Niet één maar twee onderscheidingen ontving Peter Freriks (49) klarinetspeler van harmoniekapel Werkmans Wilskracht (WW). Een oorkonde van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en een certificaat van de Zuid-Hollandse Bond van  Muziekverenigingen. Freriks begon bij de WW met blazen op  9 jarige leeftijd en maakte zich in de volgende 40 jaar verdienstelijk als  opleider, bestuurssecretaris en voorzitter.  Werkmans Wilskracht is de oudste harmoniekapel van Leiden.

Een bescheiden, warme man zo wordt hij getypeerd bij de huldiging. Altijd in alles en iedereen geïnteresseerd. En vertellen over ‘vroeger’, dát kan ie, als geen ander. Hoe het ooit bij Werkmans Wilskracht toeging. Destijds waren harmoniekapellen befaamd vanwege hun goede muzikale opleiding en berucht voor discipline die werd opgelegd. Geoefend, heel veel geoefend moest er worden om de verplichte muziekexamens te halen.

De harmoniekapel Werkmans Wilskracht werd 13 februari 1902 opgericht door enkele enthousiaste werknemers van de Leidsche Katoenweverij die graag samen muziek wilden maken. De directie van de weverij nam destijds het beschermheerschap op zich, zorgde voor de financiën om instrumenten aan te schaffen en regelde repetitieruimte in het bedrijf. In de daarop volgende jaren groeide de harmoniekapel uit  tot een marching band die deelnam aan verschillende concoursen en niet onverdienstelijk presteerde.

Momenteel zijn 28  muzikanten lid van de harmoniekapel. De repetities worden gehouden in het muziekverzamelgebouw op de Waard. Gemarcheerd wordt er niet meer. Nu in coronatijd is natuurlijk alles even anders, ter voorkoming van besmetting is het orkest in tweeën opgesplitst.  Vanaf september wordt weer gerepeteerd met het hele orkest in het kerkelijk centrum ‘De Regenboog’ in de Merenwijk. Nadere informatie: www.werkmanswilskracht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *