Prominente proevers

Vishandel Schuitemaker uit Katwijk is de winnaar van de ‘Leidsche Haring Smaak test’ die voor de zesde keer gehouden werd. Vijftien Prominente Proevers beoordeelden de nieuwe haring van tien vishandelaren uit de regio vorige week in de tuin van Villa Beukenhof Oegstgeest. De winnende haring scoorde 31 punten, op de tweede plaats eindigde, met één punt verschil, Vishandel De Klok uit Voorhout, Visarend uit Voorschoten werd derde  met 28 punten.

Deze smaakcontest werd aangekondigd als de ‘eerlijke’ Leidse Haringsmaak test. Een hint die verwees naar de haringtest die door een landelijk ochtend blad georganiseerd wordt en waarvan de jury partijdigheid wordt verweten. Bekende Leidenaren wilden wel een avondje opdraven voor ‘t proeven en een corenwijntje drinken. Om maar elke schijn van vals spel te voorkomen werden de haringen anoniem geserveerd. Een notaris stond borg voor naleving van de spelregels en de plaatselijke burgemeester deelde de prijzen uit. Of de proevers na tien haringen nog enig verschil proefden is niet bekend. Maar bij de uitslag bleek dat de als laatst geproefde haring, de lekkerst was. Dus dat je na een stuk of vijf haringen gegeten te hebben, geen verschil meer proeft, blijkt toch niet te kloppen.

Inkopen is de kunst

Wat bepaalt de kwaliteit van een haring? De expert: “De frisse, zilte, romige smaak zit meestal in de haring met het hoogste vetpercentage”. Volgens deze deskundige is de grote truc: goed inkopen. Haringen met een hoog vetpercentage zijn altijd de potentiële winnaars. Niet voor niets eindigden bij vorige (landelijke) testen in elke top 5 vaak een paar haringen van de zelfde importeur. “Alles begint met een goed basisproduct”, zegt de expert. “Kwaliteit kun je niet verbeteren, alleen verpesten”.

De haring die in Villa Beukenhof werden gegeten op 7 juli, werden rond 1 juni gevangen in de Noordzee, (rechtsaf slaan voorbij de Doggersbank) en meteen ingevroren. In Nederland aangekomen, wordt de haring geleidelijk ontdooid en onder gekoelde omstandigheden verder klaargemaakt. Het bewaren op de juiste temperatuur gedurende het verwerkingsproces is de sleutel tot behoud van kwaliteit, de kleur, geur en smaak.

Nederlanders eten ongeveer 85 miljoen haringen per jaar, gemiddeld van zuigeling tot senior 5 per jaar. Volgens de statistieken verdwijnt meer dan de helft van de rauwe visjes in de kelen van 65 plussers.  De samenstelling van het team ‘prominente proevers’ voldeed aan die leeftijdsnorm, daar was men het ook zonder een corenwijntje over eens. De organisatoren werden geadviseerd bij hun haring promotie volgend jaar een jonger gezelschap uit te nodigen, om de oubolligheid van het product bij te schaven.  Een leuk groepje millennials bij voorbeeld, de kinderen van de aanwezige babyboomers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *