Garenmarktplein onze binnenstedelijke groene oase wordt verlicht

Het groene Garenmarktplein is de kers op de taart van ondergrondse parkeergarage Garenmarkt. Vorige week werd dit recreatie- en evenementenplein, nog net voor de zomervakantie,  teruggegeven aan de stad. Feestspeeches en bedankjes, de gemeente trots, de buurt tevreden. Tevreden? Fantastisch, is het geworden, vooral als je bedenkt dat een paar jaar geleden op de tekeningen dit garage dak nog vol blik stond.

Over het Garenmarktplein is veel politieke strijd gevoerd. Het moest eerst een parkeerterrein blijven dat bij gelegenheid ook voor evenementen gebruikt kon worden. Langzamerhand verschoof de bestemming, ’t was een tijdje: halfje plantsoen en halfje parkeren. Maar ere die ere toekomt, het was GroenLinks raadslid Walter van Peijpe, toen nog oppositie raadslid, die op een volledig groen concept aandrong. Er wordt verteld dat hij, van huis uit binnenhuisarchitect, zelf de tekeningen ervoor aanleverde.

De gemeentelijke auto- en parkeerlobby verzwakte na de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD wethouder werd in het college ingewisseld voor twee GroenLinks bestuurders. En die willen, samen met D66, ook wat laten zien aan hun kiezers natuurlijk. Spreker namens de buurtwerkgroep, Huub Frencken, liet subtiel doorschemeren dat die politieke verschuiving de groenwens van de buurt geweldig versterkte. De omwonenden gaan hun steentje bijdragen in ’t onderhoud van het  park bijdragen.

De gemeente trots? “Zeker”, zegt projectmanager Rob Jansen. Het plantsoen annex evenementenruimte Garenmarktplein heeft wel wat gekost (ongeveer 3 miljoen) maar het bedrag zat al in de aanneemsom van de garage (ca. 40 miljoen). En uit de verdere uiteenzetting van Jansen valt op te maken dat die € 3 miljoen niet alleen voor het strakke gazonnetje, de lindes, de LED verlichting en de sierlijke zit muurtjes zijn. Jansen: “Onder de grasmat zit veel techniek”. Over de gehele oppervlakte ligt een waterreservoir, 5 cm diep, waar het hemelwater in opgeslagen wordt. Het water surplus wordt afgevoerd via de gracht een eventueel tekort aangevuld met een pompsysteem. Het Garenmarktplein wordt in de toekomst gebruikt voor kleine evenementen zoals de mini koraal en de taptoe op 3 October.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *